Venstre-ordfører villig til sivil ulydighet mot regjeringen

850 er villige til sivil ulydighet mot sjødeponi i Førdefjorden. Ordfører Alfred Bjørlo (V) i Eid er en av dem.

- GROVT UNDERVURDERT: - Dette er vår tids Alta-sak. Den vil utløse et enormt fokus på Norge internasjonalt som jeg tror regjeringen grovt har undervurdert, sier Venstre-ordfører Alfred Bjørlo (t.v.) om et planlagt sjødeponi i Førdefjorden. Her er han i forbindelse med en partilederdebatt i 2011 sammen med Siv Jensen (FrP) og Erna Solberg (H) - medlemmer av regjeringen som Venstre støtter - og SVs Bård Vegard Solhjell (t.h.). Foto: Anita Arntzen
- GROVT UNDERVURDERT: - Dette er vår tids Alta-sak. Den vil utløse et enormt fokus på Norge internasjonalt som jeg tror regjeringen grovt har undervurdert, sier Venstre-ordfører Alfred Bjørlo (t.v.) om et planlagt sjødeponi i Førdefjorden. Her er han i forbindelse med en partilederdebatt i 2011 sammen med Siv Jensen (FrP) og Erna Solberg (H) - medlemmer av regjeringen som Venstre støtter - og SVs Bård Vegard Solhjell (t.h.). Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natur og Ungdom opplever denne helga en rekordstor tilstrømming i kampen mot et sjødeponi i Førdefjorden. Lederen, Arnstein Vestre, forteller i kveld til Dagbladet at organisasjonen nå har ei liste med 850 personer som er villige til sivil ulydighet for å stoppe planene.

En av dem som støtter helhjertet opp om dette, er Ventre-ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo.

- I prinsippet mener jeg at dette er en så alvorlig sak at sivil ulydighet er et virkemiddel som vi må vurdere å bruke. Dette er vår tids Alta-sak. Den vil utløse et enormt fokus på Norge internasjonalt som jeg tror regjeringen grovt har undervurdert konsekvensen av, sier Bjørlo til Dagbladet.

Lenkegjeng I lokalavisa Firda utdypet han før helga hva dette betyr. På Firdas spørsmål om han vil gå lenger enn den tradisjonelle kampen, og «eventuelt vil delta i aksjonar med plakatar og lekkjer», svarer han:

- Eg har tenkt gjennom dette, og svaret er ja. Eg er med på aksjonar.

Til Dagbladet sier Bjørlo at han tror deponiet blir stoppet før det kommer så langt at det blir nødvendig å bruke sivil ulydighet.

- Men om det blir noe av det?

- Da tror jeg det blir samme type aksjoner som det ble under Alta-utbyggingen, sier han, og gjør det klart at han i så fall er villig til å delta.

- Jeg er åpen for å delta i sivil ulydighet, sier han til Dagbladet.

Melder seg absolutt Da Dagbladet spør om han allerede har meldt seg til Natur og Ungdoms liste, svarer han slik:

- Jo, jeg regner med det.

Så forklarer han at spørsmålet kom opp i en twitter-diskusjon, og at han derfor er usikker på om han er registrert blant de 850 på lista.

Vil du melde deg hvis du ikke allerede har gjort det?

- Det vil jeg gjøre. Absolutt. Hvis jeg ikke er der, vil jeg gjøre det.

- Bare en borger - Hva slags reaksjoner forventer du fra dine partifeller, og fra regjeringen som Venstre støtter?

- Jeg er ikke stortingsrepresentant og har ingen formelle verv på riksnivå. Jeg er en borger på linje med andre, så jeg venter ikke andre reaksjoner enn alle andre borgere.

Venstre-ordføreren spår kraftige reaksjoner både i Norge og internasjonalt i tida som kommer, og tror ikke det kommer til å bli noe av planene om et sjødeponi i Førdefjorden.

- Min spådom er at det aldri blir noe av, sier Alfred Bjørlo til Dagbladet.

Sjødeponi-saken

• Det er anslagsvis 250 millioner tonn rutilmalm i Engebøfjellet, en av verdens største forekomster.
• Oslo-selskapet Nordic Mining er eier. Firmaet vil sprenge bort toppen av fjellet og gjøre det om til et steinbrudd. 95 - 97 prosent av massene vil selskapet deponere i fjorden.
• Klima og miljødepartementet sa ja til planene på fredag.
• Massene vil drepe livet i fjorden der det blir liggende. Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, der drives også fiskeoppdrett.
• Rutil kan brukes til hvitfare til eksempelvis tannkrem eller maling eller til titan, som igjen kan brukes i proteser i menneskekroppen eller annen teknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer