Venstre på gjerdet om sexkjøploven

Vil verken love regjeringen flertall for å fjerne den, eller samarbeidspartner KrF at loven får bestå.

JA ELLER NEI? - Vi har en programformulering der vi er kritiske til loven - vi var imot da den ble innført. Den gikk vi til valg på, så den ligger til grunn. Samtidig får vi stadig mer kunnskap. Nå kommer saken til Stortinget, og vi får en debatt der, sier Iselin Nybø (V) etter den langt på vei positive evalueringen av sexkjøploven - en lov Venstre egentlig vil fjerne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
JA ELLER NEI? - Vi har en programformulering der vi er kritiske til loven - vi var imot da den ble innført. Den gikk vi til valg på, så den ligger til grunn. Samtidig får vi stadig mer kunnskap. Nå kommer saken til Stortinget, og vi får en debatt der, sier Iselin Nybø (V) etter den langt på vei positive evalueringen av sexkjøploven - en lov Venstre egentlig vil fjerne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte sexkjøploven har det siste året blitt evaluert av Vista Analyse.

Konklusjon: Loven fungerer etter hensikten.

Utgangspunktet er likevel at regjeringspartiene Høyre og Frp, sammen med støttepartiet Venstre, har flertall for å fjerne loven.

Fra Venstre heter den nå:

- Vi må se an, vi kan ikke si verken ja eller nei, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø.

LES OGSÅ: Vil fortsatt fjerne loven, men lover å lese rapporten først

- Har loven blitt en hvilepute? Nybø er imidlertid klar på én ting: Venstre tar alltid inn over seg ny kunnskap.

Nå vil regjeringens samarbeidsparti bruke tid på sette seg inn i rapporten - mens de venter på en stortingsmelding fra regjeringen.

Samtidig understreker hun:

- Vi har en programformulering der vi er kritiske til loven - vi var imot da den ble innført. Den gikk vi til valg på, så den ligger til grunn. Samtidig får vi stadig mer kunnskap. Nå kommer saken til Stortinget, og vi får en debatt der, sier hun.

- Det er gledelig at rapporten viser en positiv trend på flere områder. Men Venstre har hele tida vært opptatt av - og det er grunnen til at vi var mot innføring av loven - forholdene for de prostituerte. Og rapporten viser ikke tydelig hvilken effekt loven har hatt for de prostituerte.

- Den slår da fast at det ikke er grunnlag for å hevde at de prostituerte er mer voldsutsatte enn før loven ble innført, slik det tidvis har blitt hevdet.

- Joda, det er ikke grunnlag for å si at det er blitt mer vold, men det er heller ikke grunnlag for å si at det har blitt mindre vold. For oss som har et sosialt engasjement for de prostituerte, så hadde vi ønsket oss at at det hadde blitt jobbet mer med sosiale tiltak for dem som er i dette. Sånn jeg ser det, har vi ikke nådd det målet som var viktigst for Venstre, og da må vi stille oss spørsmålet: Har loven blitt en hvilepute?

- Men det er vel ikke nødvendig på fjerne en lov som fungerer på flere felter, fordi den ikke fungerer på alle felter? Tiltak for de prostituerte kan vel iverksettes samtidig som sexkjøploven beholdes?

- Det er klart. Men vi kan ikke bare vedta en lov, og tenke at den løser alle problemene. Å innføre en lov er bare ett virkemiddel, det finnes andre måter å jobbe på, sier hun.

Provosert Regjeringens andre støtteparti, KrF, har lenge vært tydelig på at de vil beholde loven - og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad sier i dag at regjeringspartiene og Venstre må lytte til evalueringens konklusjoner.

Ropstad har gjentatte ganger gjort det klart at saken er svært viktig for KrF.

- Denne evalueringen fjerner mange av argumentet til de som vil loven til livs. Jeg blir veldig overrasket dersom de går inn for å fjerne loven nå, også når de vet hvor viktig denne saken er for KrF. Det vil i så fall svekke det gode samarbeidet mellom oss, sier Ropstad.

Nybø lar seg provosere:

- KrF har også vist at de tre andre samarbeidspartiene er mot loven. Dette provoserer meg - det er en vel så viktig sak for Venstre. KrF har ikke enerett på sosialt engasjement - Venstre har en lang historie for det. Og sexkjøploven handler ikke om moral eller moralisme, det handler om et stort engasjement for en av de svakeste gruppene i samfunnet.