Venstre rir to hester

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Venstres landsmøte forsterker inntrykket av at sentrumssamarbeidet er skjørt. Riktignok er Venstre trofast mot KrF og Sp i sine vedtak og i sine gjerninger, men partiet driver intens og åpenbar flørt med Høyre og Høyres velgere. Venstre ønsker å bli partiet for den unge, hippe IT-generasjonen, som i sitt vesen er individualistisk, og mindre opptatt av solidaritet og kollektive løsninger. Lars Sponheims harde utfall mot Arbeiderpartiet i sin landsmøtetale levner ingen tvil om at Venstre befinner seg på høyre banehalvdel.
  • Tydeligst kommer ønsket om et samarbeid med Høyre til uttrykk hos partiungdommen. Unge Venstres leder og nye stjerne, Jennie Johnsen (22), sier at hun heller vil samarbeide med Høyre enn med Sp. Sp motsetter seg som kjent steilt enhver tanke om å invitere Høyre med i et utvidet sentrum-høyre-samarbeid. Hittil har partileder Lars Sponheim akseptert Senterpartiets veto, og har nok en gang fått flertallet i partiet med seg på å foretrekke Odd Roger Enoksen framfor Jan Petersen.
  • For Sponheim er sentrumssamarbeidet mer taktisk enn ideologisk begrunnet. Venstre er det minste av de ikke-sosialistiske partiene. Ved å inngå i en Bondevik-ledet sentrumsgruppering, vil partiet med seks representanter ha stor innflytelse på hva regjeringen Stoltenberg får gjennomført og hva den ikke får gjennomført. Sponheim er dessuten svært bevisst Senterpartiets vippeposisjon i norsk politikk. Driver Venstre for langt mot Høyre, er faren åpenbar for at Sp styrker samarbeidet med Ap. I inneværende periode ville Sp kunne ha sikret Jens Stoltenbergs regjering parlamentarisk flertall. Det er imidlertid helt uaktuelt, ettersom de tre sentrumspartiene har inngått partnerskap fram til valget.
  • Det fjerner likevel ikke inntrykket av at sentrumssamarbeidet er et ekteskap med datostempel. Partiene har hittil holdt sammen i så vel gode som onde dager. Det vil likevel være valgresultatet som avgjør om alternativet har livets rett i neste stortingsperiode. Derfor rir Venstre to hester. Det er som kjent en vanskelig og ikke alltid vakker øvelse.