Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring etter Sivs Facebook-post

Venstre sier nei til å øke støtten til HRS

Ifølge Frp-leder Siv Jensen er regjeringspartiene blitt enige om å endre tilskuddet til omstridte Human Rights Service. Det avvises blankt i Venstre.

STØTTE: Human Rights Service (HRS) fikk kuttet støtten med en halv million kroner i forslaget til statsbudsjett. Nå varsler Siv Jensen at kuttet vil bli droppet.

 Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STØTTE: Human Rights Service (HRS) fikk kuttet støtten med en halv million kroner i forslaget til statsbudsjett. Nå varsler Siv Jensen at kuttet vil bli droppet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanspolitisk talsperson Abid Raja sier Venstres stortingsgruppe så sent som onsdag i forrige uke - enstemmig - gikk imot å reversere budsjettkuttet til HRS.

- Jeg kjenner meg derfor ikke igjen i at regjeringspartiene på stortinget er enige om dette, og dette medfører ikke riktighet, sier Raja til Dagbladet.

AVVISER: Finanspolitisk talsperson Abid Raja avviser at Venstre har gått med på å øke støtten til HRS.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
AVVISER: Finanspolitisk talsperson Abid Raja avviser at Venstre har gått med på å øke støtten til HRS. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Han viser til at støtten til HRS ble kuttet i regjeringens eget budsjettforslag.

- Min jobb er å bidra til å få flertall for budsjettet, og da er det KrFs sine krav som er viktige inn i forhandling. Og jeg håper vi kan forhandle med Krf fra uka som kommer, og håper de lander på borgelig side på fredag, sier Raja.

Facebook-post

Det skapte sterke reaksjoner innad i Fremskrittspartiet at Human Rights Service (HRS) fikk kuttet støtten med en halv million kroner i forslaget til statsbudsjett.

Tirsdag la partileder og finansminister Siv Jensen ut en Facebook-post der hun langt på vei varsler at kuttet vil bli omgjort.

– Etter at statsbudsjettet ble lagt fram har det vært debatt om redusert støtte til enkelte frivillige organisasjoner. Det lytter vi til. Regjeringspartiene har derfor blitt enige om å finne en løsning knyttet til foreslåtte endringer på enkelte tilskudd til frivillige organisasjoner, herunder Retretten, Wayback, Ecpat, Frelsesarmeen, Antirasistisk Senter og Human Right Service (HRS), skriver Jensen.

- Abid har rett

Endringene vil ifølge Jensen bli håndtert i forbindelse med at finanskomiteen behandler saken i Stortinget, slik at det blir regjeringspartienes utgangspunkt for eventuelle budsjettforhandlinger i høst.

Men når Venstres finanspolitiske talsperson avviser dette, er det en smule forvirring om hva de tre regjeringspartiene faktisk er enige om. Guri Melby, som er Venstre-leder Trine Skei Grandes vararepresentant på Stortinget, gir Abid Raja full oppbakking.

- Det stemmer det som Abid sier. Vår stortingsgruppe har ikke noe ønske om å reversere kuttet til HRS. Støtten ble ikke kuttet ved en feil, sier Melby.

Hun tilføyer at Venstre og KrF deler syn på HRS og at det er Frp som ønsker å bevare støtten til organisasjonen.

Stoler på Trine

Melby sier hun ikke har fått snakket med partileder Trine Skei Grande om hva som kan ligge til grunn for Siv Jensens kunngjøring på Facebook.

- Men jeg stoler på at Trine har sagt det som er riktig å si, sier hun.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, som har vært sterkt kritisk til HRS-kuttet, tar uansett ingen forbehold på Facebook, skriver NTB.

– Siv Jensen har sørget for at regjeringen øker tilskuddet til Human Right Service (HRS) i statsbudsjettet. Det betyr at HRS får minst like mye i 2019 som i 2018, aller helst mer. Finansministeren rydder opp etter kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, skriver han.

Human Rights Service (HRS) har de to siste årene fått 1.835.000 kroner i tilskudd, men i høstens forslag til statsbudsjett ble det bevillingen kuttet med en halv million kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!