Venstre sier nei til å søke EU-medlemskap

EU-debatten over på på Venstres landsmøte. Følg direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): Salen var delt nesten på midten under EU-debatten på Venstres landsmøte. Siste taler ut før avsteminigen var partileder Lars Sponheim, som tydeligvis ikke fryktet noen ny splittelse i partiet, uavhengig av resultatet.

-  Dette partiet har vært gjennom mange stolte øyeblikk, denne debatten har vært et av dem, både grunn av tonen og kvaliteten, sa Sponheim rett før avstemningen.

Da stemmene var talt opp ble det klart at 114 delegater var mot å søke EU-medlemskap, 102 var for å søke.

Dermed vant neisiden med knapp margin, som under landsmøtet i 2005.

- Ikke tjent med å søke
Sponheim brukte sitt innlegg til å gi sin støtte til dem som ikke vil søke i neste stortingsperiode.

- Jeg ga utrykk for at jeg er på vei fra nei til ja, det er det ingen tvil om. Her står det en ja-mann, men jeg mener det er åpenbart at
Norge ikke er tjent med å søke i denne perioden, sier Sponheim.

Debatten har gått heftig for seg de siste dagene, både i korridorene og fra talerstolen.

Tredjekandidat foran stortingsvalget fra Oslo, Alvhild Hedstein, mener både Norge og verden har mer å tjene på at Norge står utenfor EU.

Uavhengighet
- Venstre bør ta et klart standpunkt mot EU. Så lenge vi ikke har vært med fra starten av, så bør vi bruke vår frie stemme og rollen som et rikt land til å få til mye på områder som miljø og solidaritet. Det gjør vi best når vi er uavhengige, mener Hedstein, som har deltatt i flere internasjonale forhandlinger på Norges vegne.

- Da så jeg betydningen av den uavhengige rollen Norge kan innta, sier hun.

2. kandidat fra Akershus, Abid Raja, er uenig med Hedstein og håper Venstre går til valg på norsk EU-medlemskap.

- Grønt Europa
- Jeg stemte nei i 94. Jeg var selvgod, jeg tenkte på norsk suverenitet, jeg tenkte at vi trenger jo ikke EU. For det er jo typisk norsk å være god. Men Europas viktigste beslutninger tas i EU, og vi er ikke der. Vi må være med å bestemme over egen framtid, og derfor bør vi være med i EU, sier Raja fra talerstolen.

-  De viktigste beslutningene om Europas framtid fattes i EU og vi kan ikke la være å bidra. Venstre bør med for å jobbe for et liberalt
og grønt Europa og gjerne for tyrkisk medlemskap, slik partileder Sponheim sa fra talerstolen fredag, sier Raja til Dagbladet.

Han frykter også proteksjonisme og nasjonalisme skal blomstre opp i kjølvannet av finanskrisa.

- Det er ikke bra for noen, særlig ikke Norge. Når Lars sier han tviler seg fram et ja og støtter tyrkisk medlemskap, regner jeg med
at Frp vil bruke valgkampen til å beskylde oss for å snikislamifisere Europa også, men den debatten skal vi vinne, sier Raja til Dagbladet.

Klima
Medlem av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim talte mot medlemskap fra talerstolen.

-  Norge kan gjøre den beste klimajobben utenfor EU, i samarbeid med EU, sier Kvassheim.

- Problemet med at vi ikke har fornybar energi i dag har vi ikke fordi vi ikke er med i EU, men at vi har den rødgrønne regjeringen.

FLAGGET JA UNDER TVIL: Venstre-leder Lars Sponheim bekjentgjorde under åpningen av Venstres landsmøte i Stavanger fredag at han har tvilt seg fram til et ja i spørsmålet om norsk medlemskap i EU.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FLAGGET JA UNDER TVIL: Venstre-leder Lars Sponheim bekjentgjorde under åpningen av Venstres landsmøte i Stavanger fredag at han har tvilt seg fram til et ja i spørsmålet om norsk medlemskap i EU. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

EU-striden i Venstre:

Partiets programkomité, som har jobbet med spørsmålet siden i fjor, landet på at partiet bør gå inn for norsk EU-medlemskap etter valget.

Samtidig har både ja- og neisiden i Venstre kommet med hvert sitt kompromissforslag for å vinne tvilerne over på sin side.

Neisidens forslag, som støttes av landsstyret, lyder på at det ikke «ligger til rette for å starte en ny EU-debatt de nærmeste årene» og at partiets stortingsrepresentanter skal følge folket etter at det først er avholdt to folkeavstemninger.

I den første spørres velgerne om det skal søkes, i den andre skal de ta stilling til et eventuelt medlemskap.

Ja-sidens forslag tar et tydelig standpunkt for EU-medlemskap, men understreker at partiet «skal ikke være en del av en kampanjeorgansisasjon verken for ja- eller neisiden».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer