Venstre-sjokk: - Heller Rødt enn Høyre

Mens Erna Solberg strever med å holde regjeringen samlet, har bom og bane for lengst splittet de borgerlige i hennes hjemby.

BERGEN (Dagbladet): - Høyre opptrer helt ansvarsløst i Bergen nå, sier Venstre-topp Erlend Horn.

I Norges nest største by har to gamle venner falt i gjensidig unåde hos den andre. Høyre og Venstre beskylder hverandre for å unnvike debatter og for å gå til sengs med politiske fiender ytterst på fløyene. Så langt har det gått at Bergen Venstre sier de foretrekker samarbeid med Rødt framfor regjeringskompisen Høyre.

Se hele DBTVs valgsending fra Bergen øverst i artikkelen!

- Jeg vil heller samarbeide med de partiene som ønsker å bygge Bybanen enn med en bompengeallianse som ønsker å ta Bergen tilbake til fortiden, forklarer Horn med klar adresse Høyre.

Etter valget kan Horn og Venstre fort ende opp i et formalisert samarbeid med Rødt likt det byrådet i Oslo har. Rødt håper på minst fem prosent oppslutning ved valget. Høyre har sagt de kan samarbeide med bompartiet, noe Venstre ikke kan forstå.

Bybanebråk

Det er Bergens omstridte bybane som er stridens kjerne på borgerlig side. Byrådspartiet Venstre og Rødt deler ønsket om å utvide banen mot Åsane, selv om de er uenige om trasévalget.

Og ettersom Bergen Høyre har åpnet for samarbeid med Folkeaksjonen nei til mer bompenger mener Venstre at Erna Solbergs parti i praksis har dolket Bybanen i ryggen mot å få makta tilbake.

- Høyre har dessverre sluttet helt å bry seg om Bybanen skal bygges videre eller ei. For å unngå å miste velgere har de heller lagt seg tett opp mot bompartiet, og det er derfor jeg kaller Høyre ansvarsløse, sier Horn.

Bergen Høyre ønsket ikke å stille til debatt mot Venstre under Dagbladets valgsending fra Bergen i dag. Det forbauset ikke Erlend Horn og Venstre, som brukte Facebook til å håne sin gamle samarbeidspartner.

- Det er en kjent sak at Høyre unngår å diskutere med oss i helt sentrale saker. Det er trist for velgerne i Bergen. De fortjener å se ulikhetene mellom partiene våre.

- Stemmekveg

Harald Victor Hove, byrådslederkandidat for Bergen Høyre, sier det er trist at Høyre og Venstre ikke lenger er på godfot. Han mener det blant annet skyldes at Venstre er blitt «stemmekveg for sosialistene» i Bergen.

- Venstre må finne seg selv nå, og jeg tror de kan ende med å skifte mening vedrørende et samarbeid med oss. Men det skjer ikke før etter valget. Vi ønsker i alle fall Venstre velkommen tilbake på vår side, sier han.

Hove avviser at Høyres holdning til bompartiet er knefall for populismen. Han beskriver manøveren heller som en øvelse i demokratisk velvilje.

- Velgerne sier at Bergen er blitt en for dyr by å bo i. Vi lytter til velgerne. Det handler om bompenger, men også om eiendomsskatt og kommunale avgifter. Hver dag knuses en boligdrøm i Bergen fordi det er blitt for dyrt for mange å kjøpe bolig her. Venstre har i byråd vært med på å gjennomføre dette, og de har nå sagt at de vil fortsette å velge den siden av bergenspolitikken som gjør byen dyrere og hverdagen vanskeligere.

- Bare tøv

Byrådet i Bergen sier de vil bruke 10 milliarder kroner på å bygge Bybanen ut til Åsane, inkludert en forlenget fløyfjellstunnel. Trym Aafløy og bompartiet, som Høyre vil samarbeide med, ønsker å skrote all videre utvidelsen av Bybanen.

- Regnestykkene Venstre kommer med er bare tøv. De serverer beregninger gjort med 2015-tall, når banen skal bygges fra 2024 og framover, sier Aafløy til Dagbladet.

Han mener banen blir minst fem milliarder dyrere enn anslaget Byrådet i Bergen serverer.

- De eneste beregningene vi har er på 10 milliarder, så vi er nødt til å ta utgangspunkt i det, svarer Erlend Horn i Venstre.