SPLITTET PARTI: Trine Skei Grandes Venstre er splittet i spørsmålet om regjeringsdeltakelse sammen med Siv Jensen og Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPLITTET PARTI: Trine Skei Grandes Venstre er splittet i spørsmålet om regjeringsdeltakelse sammen med Siv Jensen og Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Venstre-skepsis til regjering

Et mindretall på 25 prosent av fylkesledere vil ikke i regjering med Frp. I helgen skal partiet bestemme seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere måneder har Venstre-ledelsen vært i sonderingssamtaler med Frp og Høyre. Nå blir det alvor.

I sin tale til landsstyret i helgen vil Trine Skei Grande fortelle om de vil avslutte regjeringssamtalene eller gå inn i reelle forhandlinger om å danne en regjering med Høyre og Frp.

- Til helgen er sonderingene avsluttet, da vet vi om vi skal gå i regjeringsforhandlinger, eller ikke, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet tidligere i uka. I dag møter hun sentralstyret for å forberede den viktige avgjørelsen.

Venstre er på ingen måte enige internt om hva som er riktig strategi.

Motstand

En ringerunde til lederne fylkeslagene, viser at 5 av 19 – eller 26 prosent er negative til å gå inn i regjering med Frp.

Fire er klart positive. Resten er enten åpne for begge alternativer, eller vil avvente partiledelsens redegjørelse. To ønsker ikke å si hvor de står, og en har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Fylkeslederen i Vestfold er en av dem som målbærer motstanden, sammen med Finnmark, Hedmark og Aust-Agder og lederen i Buskerud.

- Hovedargumentet er at Venstres sosialliberalistiske ideologi er i midten av norsk politikk, vi hører hjemme i midten. Det andre er at om vi går inn i regjering, vil det fortsatt være en mindretallsregjering. Vi vil ikke få mer innflytelse enn i dag, mener leder Magdalena Fransson Lindtvedt i Vestfold.

- Vi skal selvsagt se på resultatet i eventuelle regjeringsforhandlinger, men vi stiller oss spørrende til hvilke saker som er store nok til at det er verdt å gå inn i regjering for å få gjennomslag for

- Mer å hente i regjering

Fylkeslederne i Hordaland, Nord-Trøndelag, Akershus og Oppland er kommet til motsatt konklusjon.

- Vi har grovt sett falt ned på at en hver regjering med Venstre, er bedre enn en regjering uten. Vi tror vi får til mer i regjering, enn utenfor, sier Hordaland-leder Idun K. Bortne.

- Vi stiller til valg for å få politisk gjennomslag for våre saker. Da kan vi ikke si nei til å få politisk gjennomslag. Det er det det koker ned til, sier fylkesleder i Nord-Trøndelag Hans Martin Storø.

- Rutine å være delt

- Det er rutine for Venstre å være delt på midten, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Han tror partiet vil klare å håndtere uenigheten, men legger til:

- Likevel, dette er selvsagt ikke en drømmesituasjon. Det er alltid best for et parti om de er samlet, sier Jenssen.

Han mener splittelsen handler om gamle uenigheter og motsetninger som har vært i Venstre lenge.

- Det ligger noen veldig alvorlige strategiske valg her. De som vil inn er bekymret for å ende opp som et irrelevant parti, som er stemplet som uinteressante. De som er motstandere har nok en annen analyse av de taktiske dilemmaer. De ser det som et større problem at de mister sin egenart, og blir en variant av Unge-Høyre. De ser det som farligere for partiet enn å stå alene, mener han.

Opp til Venstre

Høyre og Frp har gjort det klart at det er opp til Venstre om de vil gå inn i regjering eller ikke. Det er Venstres stortingsgruppe som fatter den endelige beslutningen, Grande sier ser det som viktig å ta resten av partiet med i prosessen.

Selv om regjeringspartiene har åpnet døra for Venstre er det ikke sikkert de vil strekke seg veldig langt for å få det til, mener Anders Todal Jenssen.

- Å ta Venstre inn i regjering har plusser og minuster. På den negative siden er det at det blir mer uenighet i regering, men uten at de har flertall på Stortinget av den grunn. Det er ikke opplagt at dette er et storveis prosjekt for regjeringen. Det er ikke sikkert de vil ha Venstre inn for en hver pris, sier han.