Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slaget om EØS

Venstre-skryt av Jonas, Hadia og Espen

- Fortjener honnør for forsvar av EØS-avtalen, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik.

ROSER AP-TOPPER: En blid nestleder og parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik, mener det er grunn til å rose Ap-toppene Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Espen Barth Eide for å forsvare EØS-avtalen. Det er nå het debatt i fagbevegelsen, først og fremst i Fellesforbundet, om EØS-avtalens virkemåte. Mange mener avtalen fører til sosial dumping. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ROSER AP-TOPPER: En blid nestleder og parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik, mener det er grunn til å rose Ap-toppene Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Espen Barth Eide for å forsvare EØS-avtalen. Det er nå het debatt i fagbevegelsen, først og fremst i Fellesforbundet, om EØS-avtalens virkemåte. Mange mener avtalen fører til sosial dumping. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Espen Barth Eide fortjener honnør for måten de har forsvart EØS-avtalen på. Det mener Venstres nestleder og parlamentariskeleder Terje Breivik.

FORTJENER HONNØR: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik fortjener honnør for måten de forsvarer EØS-avtalen på, mener Venstres Terje Breivik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORTJENER HONNØR: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik fortjener honnør for måten de forsvarer EØS-avtalen på, mener Venstres Terje Breivik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han ber Ap-ledelsen «stå fjellstøtt» i støtten til EØS.

Slaget om EØS

Denne uka står slaget om EØS-avtalen på Fellesforbundets landsmøte. Det kan gå mot en utredning av handlingsrommet i EØS-avtalen, eventuelt av alternativer til EØS-avtalen. I morgen går debatten, mens ulike forslag går til en redaksjonskomite. Onsdag er det votering.

Eller det kan ende med at Fellesforbundet, som er det største forbundet i privat sektor i LO, sier nei til avtalen. Det kan i sin tur påvirke hele LO, og utgjøre et press på Ap.

FÅR ROS: Espen Barth Eide har fått mye kjeft fra Fellesforbundet for å ta hatt til orde for tettere samarbeid med MDG. Nå får han ros fra Venstre for sitt forsvar for EØS-avtalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR ROS: Espen Barth Eide har fått mye kjeft fra Fellesforbundet for å ta hatt til orde for tettere samarbeid med MDG. Nå får han ros fra Venstre for sitt forsvar for EØS-avtalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Støre slo i et intervju med Dagbladet før Fellesforbundets landsmøte fast at Ap står fast på EØS-avtalen. Men Støre stiller seg åpen for en utredning om handlingsrommet i avtalen.

- Direkte ødeleggende

Terje Breivik i Venstre viser til at Norge i fjor eksporterte varer for 300 milliarder kroner til EØS-land og hver fjerde ansatte i norsk næringsliv jobber i en eksportbedrift.

- Det vil være direkte ødeleggende for norsk fastlandseksport å melde oss ut av EØS, sier Breivik, som også er medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Positivt av Støre

- Derfor er det svært positivt at Støre allerede nå sier at EØS-avtalen må ligge til grunn for en Ap-ledet regjering, sier han.

Breivik viser til et notat utformet av Venstres stortingsgruppe som dokumenterer verdier av EØS-avtalen for norske kommuner og regioner.

Der går det fram at eksporten til EØS-land har økt betydelig de siste årene, at 75 prosent av all norsk eksport er til EU-land, og at hver fjerde ansatte i norsk næringsliv jobber i en eksportbedrift.

- Europeiske løsninger

- Om Ap vil være et styringsparti, kan de ikke risikere norske arbeidsplasser ved å melde Norge ut av Europa. Problemet med arbeidslivskriminalitet er felleseuropeisk, det samme er løsningene, sier Breivik til Dagbladet.

- Du roser Støre, men han sier jo at det er høyre-regjeringen, der også Venstre er med, som er problemet, fordi regjeringen bruker handlingsrommet i EØS-avtalen til å føre høyrepolitikk og er defensive mot sosial dumping?

- Innøvd retorikk

- Den påstånden bærer mer preg av å være en konstruert motsetning og innøvd retorikk fra Støres side enn faktabasert kritikk.

- Det har tross alt aldri vært satset mer fra en norsk regjering og stortingsflertallet for å få bukt med arbeidslivskriminalitet, både nasjonalt og gjennom internasjonalt samarbeid, blant annet gjennom Europol, enn hva som er tilfelle nå.

- Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping tar vi på største alvor. Det er jeg glad for at regjeringen kommer med flere målrettede tiltak, økt kontrollinnsats og styrket samarbeid mellom myndighetene og arbeidslivets parter, sier Breivik.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media