Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre som nødhavn

Venstre tar ferie som størst av «de fire små»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅ TAR også de politiske meningsmålingene ferie. Vi avrunder årets vårsesong med å en sende Venstre en ørliten sommergratulasjon i anledning junimålingen Norstat har gjort for NRK. Den viser hva vi nå alle har vent oss til, selv om vi ikke forstår det, at Frp er like stort som Ap, og at Høyre er nesten oppe i knestående etter valgnederlaget. Det nye er at vi nå har det NRKs politiske medarbeider Bjørn Bø på sitt malmfulle Telemarks-nynorsk kaller «fire om lag jamnsmå parti», SV, Sp, KrF og Venstre. Og det aller mest oppsiktsvekkende er at det er Venstre som er størst av de fire, med en oppslutning på 6,4 prosent.

DET ER imponerende og interessant at Venstre har klart det. Det er ikke tvil om at de fikk god drahjelp av andre partiers velgere som stemte taktisk ved valget. Men Venstre ser ut til å beholde noen av dem, i hvert fall foreløpig, sier valgforsker Bernt Aardal i en kommentar.De som stemte Venstre av taktiske grunner, var først og fremst tidligere Høyre-velgere, og det ser ut til at de fortsatt finner seg godt til rette hos Sponheim & co. De er ennå ikke sikre på hvilken vei Erna Solberg vil føre Høyre. For hun har tapt enda flere velgere til Frp, og skal hun hente dem tilbake, kan hun ikke være mest opptatt av dem hun har mistet til Venstre.

EN ANNEN hovedårsak til Venstres framgang er at partiet er i ferd med å få grep om lærerne. Tidligere hadde de SV som sitt førstevalg. Men nå er SV blitt regjeringsparti og lærerne liker ikke den nye regjeringsansvarlige versjonen. Kunnskapsminister Øystein Djupedal blir sett på med stor skepsis. Først etter utallige oppfordringer gikk han ut og forsøkte å dempe konflikten mellom lærerne og Kommunenes Sentralforbund, KS. Enda dårligere liker lærerne at SVs mangeårige skolepolitiske talsmann i Stortinget, Rolf Reikvam, erklærte seg enig med KS i at lærerne bør ha lenger arbeidstid og kortere ferie.

MYE TYDER på at en del av Venstres vekst skyldes velgere som har søkt nødhavn i Venstre. Men den skyldes også at Venstre har lagt opp en bevisst strategi: Partiet har satt seg som mål å nå 10 prosent oppslutning og jakter nå bevisst på SVs miljø- og skoleopptatte velgere. Venstre som skoleparti skal gjenreises. Nestleder Trine Skei Grande har foreslått et sabbatsår for lærere hvert sjuende år. Partiets miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim, påviser utrettelig hvor lite gjennomslag SV får for sin politikk i regjering, og i Stortinget er partiveteranen Odd Einar Dørum den i særklasse flittigste debattant på talerstolen.

OG PARTILEDER Lars Sponheim buldrer videre. Hans spissformuleringer både sjarmerer og skremmer. Men tydelig og synlig er han. Det har ikke alltid vært fremste kjennetegnet på en Venstre-leder.