Venstre stemmer ned SVs asylbarn-forslag

Ble beroliget av justisminister Anders Anundsen (Frp).

STEMMER NED ASYLBARNFORSLAG: Venestres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø ble beroliget av Anders Anundsen i går. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STEMMER NED ASYLBARNFORSLAG: Venestres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø ble beroliget av Anders Anundsen i går. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre og KrF ble satt i en skvis mandag da SV foreslo umiddelbar stans i retur av asylbarn.

Forslaget SV-leder Audun Lysbakken fremmet under mandagens trontaledebatt er mer eller mindre identisk med det regjeringens to støttepartier selv har fremmet og stemt for i Stortinget tidligere.        

Nå gjør imidlertid Venstre det klart at partiet ikke vil stemme på SVs forslag - som dermed faller. 

Beroliget av Anundsen Grunnen til at Venstre ikke støtter SVs forslag, er at partiet har latt seg berolige av justisminister Anders Anundsen (Frp) forsikringer i Stortinget i går. Da gjorde han det klart at regjeringen: 

• ikke prioriterer å kaste ut lengeværende asylbarn, og at dette er en oppmykning sammenligent med den rødgrønne regjeringens regime fra 2013. 
• at intensjonen med regjeringens forslag til en varig løsning for de lengeværende asylbarna, er å styrke hensynet til barns beste.

Anundsen viste til den massive motstanden forslaget møtte da det var ute på høring. 

- Det betyr at vi må ha en ordentlig, grundig gjennomgang av hva som skal være oppfølgingen av det, ikke minst fordi regjeringen har en avtale med Kristelig Folkeparti og Venstre. Det betyr at vi i den oppfølgingen må være i nær dialog også med Kristelig Folkeparti og Venstre. Det er ingen tvil om at intensjonen i denne avtalen er at det skulle være økt vektlegging på lengeværende barns situasjon, og hvis vi ikke har klart å oppnå det, må vi i tilfelle korrigere kursen, sa han da.

I Venstre er man fornøyd.  

- Han er tydelig på at utsendelse av lengeværende asylbarn i forkant av et nytt regelverk ville ha vært et brudd på avtalen med Venstre og KrF, sier Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø.

- Jeg er også tilfreds med at justisministeren i Stortinget i går var tydelig på at intensjonen i det nye regelverket som kommer er økt vektlegging av barns beste og jeg er glad for at han er tydelig på at vi må justere kursen dersom denne intensjonen ikke er oppfylt i regelverket som har vært på høring. De reglene som nå gjelder ble laget av de rødgrønne. Det kommer nye, fortsetter hun.

- Signalene som kom fra justisministeren er betryggende. Dette er positive signaler om oppmykning for lengeværende asylbarn som SV aldri fikk fra sin justisminister Grete Faremo (Ap) og hennes statssekretær Pål Lønseth (Ap). Tvert i mot, sier Nybø.

- Haster med regelendring Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har regjeringens forslag til en varige asylbarn-løsning møtt massiv motstand. Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisministeren sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå. 

Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke hensynet til barns beste.

Høringsrunden ble avsluttet 6. september.

Forslaget bunner i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen de borgerlige partiene ble enige om etter harde forhandlinger i vinter.

Les også: Barneombudet: - Gambler med barns rettssikkerhet

Les også: Regjeringen skulle styrke asylbarnas rettigheter, får slakt fra Redd Barna, Barneombudet og Unicef Norge

Regjeringen får særlig kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Det problematiske vilkåret er imidlertid også nedfelt i samarbeidsavtalen og i den særskilte asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»