Venstre stemte ned aldersgrense på omskjæring

Mot et stort mindretall på Venstres landsmøte.

Trondheim  20140326.
Odd Einar Dørum  taler under 74. norske bibliotekmøte onsdag ettermiddag i Trondheim. HKH Mette-Marit var blant de som fulgte med.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Trondheim 20140326. Odd Einar Dørum taler under 74. norske bibliotekmøte onsdag ettermiddag i Trondheim. HKH Mette-Marit var blant de som fulgte med. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre stemte i formiddag imot omskjæring av gutter.

Mindretallet som ønsket en aldersgrense på 15 år, var stort.

Saken vakte heftig debatt på landsmøtet. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum advarte sterkt mot et forbud.

- Dette er en øvelse i å avveie barnets rettigheter mot religiøse og minoriteters rettigheter. For meg blir det absurd å innføre et forbud når kan gjennomføre en helseregulering som sier at skal skje med helsepersonell på en riktig måte. I et parti som Venstre skal man ikke gli unna en debatt om anatomien, en debatt om kjønnlsmlestelse av kvinner, eller det faktum at vi har en bitteliten jødisk minoritet i Norge, sa Dørum.

Han sa at han er rystet over hvilke forestillinger som lever i Norge.

Geir Kjell Andersland tilhørte mindretallet som ønsket aldersgrense.

- Barnekonvensjonen var en revolusjon i den forstand at den gjorde barn til ukrenkelige, fullgode mennesker på samme måte som voksne. Denne saken er en kollisjon mellom menneskerettigheter. Da må vi velge. Dette er barnets ukrenkelige rett til ikke å bli fysisk krenket uten å ha gitt samtykke, uten medisinsk samtyukk, konfrontert med religiøs frihet. Da må landsmøtet velge. Jeg velger barnet, som er den svakeste part. Det er ikke et forbud. Man har tatt konsekvensen av at barn skal høres og satt en aldersgrense. Det er i samsvar med barneombudets anbefaling, sa Andersland.

- Det jøder er enige om, er at dette eravjgørende. Ja, menneskeretter skal avveies. Men avvises det ene mot det andre, må det være forholdsmessig. Jeg synes ikke at omskjæring av barn har den styrken i seg. Dette er i praksis et forbud. Løsningen i avveiningen av det liberale dilemmaet, er å få dette inn i helsesystemet. Folk må gjerne betale en egenandel, svarte Dørum.

Forslagsstiller Anja Johansen mente at det er feil å framstille forslaget om aldersgrense som et forbud.

- I denne sammenhengen setter jeg små barn først. Jeg kjenner på et enormt ubehag ved å stå her, stempla som jødefiendtlig. Odd Einar Dørum, du tar feil. Det finnes jødiske organisajoner som er imot omskjæring. Det pågår reformdebatter også i jødiske samfunn.  Hvordan kan vi si at foreldre ikke kan nekte barna blodoverføring og samtidig være for omskjæring? Hvorfor skal vi ikke gi gutter samme vern som jenter? spurte hun.

Venstrevedtaket betyr at Venstre støtter helseminister Bent Høies linje i omskjæringssaken.