- Venstre stilte fire absolutte krav i krisemøte

Ifølge Aftenposten stilte Venstre fire absolutte krav til Erna Solberg i bompengekonflikten.

KRISE: Regjeringen er i full klinsj i bompengespørsmålet. I et møte i går skal Venstre-leder Trine Skei Grande ha kommet med fire absolutte krav for at Venstre kan godta å slutte seg til regjeringens bompengepolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRISE: Regjeringen er i full klinsj i bompengespørsmålet. I et møte i går skal Venstre-leder Trine Skei Grande ha kommet med fire absolutte krav for at Venstre kan godta å slutte seg til regjeringens bompengepolitikk. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

SISTE: Frp-kilder sier natt til fredag til NTB at Venstre posisjonerer seg for å forlate regjeringen. Kravene partiet har satt fram, beskrives som «umulige», ifølge nyhetsbyrået.

Bombengekonflikten i regjeringen virker fastlåst. I går holdt Venstres stortingsgruppe et ekstraordinært gruppemøte. Der skulle de komme med sine forslag til den såkalte bompengeskissen, som Frp uttalte at de stilte seg bak søndag .

Men verken Venstre eller KrF hadde tilsluttet seg forslaget, og krevde mer forhandlinger. Frp har omtalt videre forhandlinger som uaktuelt, og Siv Jensen sa seinest til Dagbladet torsdag ettermiddag at de ikke ser noen grunn til å forhandle mer.

- Fire krav

Venstre nekter imidlertid å gå med på skissen, og ifølge Aftenposten skal Trine Skei Grande ha kommet med ei liste med fire absolutte krav i et seint krisemøte i regjeringens representasjonsbolig onsdag kveld. Dagbladet får torsdag kveld bekreftet Aftenpostens opplysninger fra en sentral Venstre-kilde.

I møtet stilte Skei Grande, statsminister Erna Solberg og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Frp-leder og finansminister Siv Jensen hadde reist til skogs og deltok ikke på møtet.

Ifølge Aftenposten, som skal ha fått opplysningene fra Venstre-hold, er dette de fire kravene:

  • Nullvekstmålet skal ligge fast.
  • Ingen flere biler inn til byene (nullvekstmålet) er en forutsetning for å bevilge midler til bomreduksjon. Kan det ikke sannsynliggjøres nullvekst, blir det ikke noe økt statlig bidrag til kutt i bompenger.
  • Balansen mellom kollektiv og bomreduksjoner må endres. Kollektiv må styrkes mer enn bomreduksjoner i forhold til Granavold-plattformen (regjeringens politiske plattform).
  • Bomreduksjoner som del av styrkede bypakker kan aksepteres, men må skaleres ned som del av 70-prosenten.
TAUS: Statsminister Erna Solberg nektet å besvare spørsmål knyttet til bompengekrangelen - og Siv Jensens fravær fra onsdagens møte. Reporter / video: Mats Rønning / Lars Eivind Bones. Vis mer

Begge de siste kravene legger opp til at regjeringen i så fall må love mer penger til kollektivutbygging enn til reduksjon i bompenger. Venstres hovedbekymring ved skissen, er frykten for at den skal føre til økt biltrafikk i byene.

Vil ikke forhandle

- Vi må finne en løsning på dette budsjettet. Skal man finne en løsning må man snakke sammen, sier Trine Skei Grande til Dagbladet torsdag ettermiddag.

På gjentatte spørsmål om hvordan skissen ble mottatt og hvordan det ser ut at Siv Jensen ikke var til stede, svarer Skei Grande:

- Jeg kommer ikke til å kommentere interne møter, skisser eller noe, sier Skei Grande til Dagbladet.

Det store spørsmålet er om forslaget Venstre samlet seg om onsdag, kan danne grunnlag for en enighet likevel. Siv Jensen gjorde det klart for Dagbladet at hun ikke var til stede på møtet, og at hun og Frp ikke ser noen grunn til å forhandle videre.

Hun avviser også at det skal finnes noe nytt kompromiss i regjeringen. Den som ligger på bordet er den best tenkelige.

- Jeg har ikke noe behov for å gå flere runder. Det ligger en balansert løsning der. Jeg går ikke med på noen løsning som svekker gjennomslaget for lavere bompenger til bilistene.