SVIKTER: Unio-leder Anders Folkestad mener Venstre svikter fellesskolen dersom de støtter regjeringens dispensasjonsordning for privatskoler. Saken behandles nå i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SVIKTER: Unio-leder Anders Folkestad mener Venstre svikter fellesskolen dersom de støtter regjeringens dispensasjonsordning for privatskoler. Saken behandles nå i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Venstre svikter fellesskolen

- Bøyer av for regjeringens privatiseringsiver, mener Unio-leder Anders Folkestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Venstre sier ofte at de er partiet som skapte den offentlige skolen og holder vakt om den. Men hvis de nå støtter regjeringens dispensasjon fra friskoleloven, mister partiet troverdighet.

Venstre er nå i en vippeposisjon de bør bruke til å bygge opp under den offentlige skolen, ikke åpne opp for privatisering. Det er et valg om retning, marked eller fellesskole, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagbladet.

I privatskolesaken ligger det nå an til at KrF og Venstre skiller lag.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har satt i gang arbeidet med en ny privatskolelov. Men i vinter la han fram forslag til en dispensasjonsordning som gjør det mulig for privatskoler som blir godkjent å starte høsten 2015. LO og Unio varslet kamp mot det de kalte frislipp for privatisering av skolen.

For vide fullmakter Kirke-, utdannings- og forskningskomiten i Stortinget er i sluttbehandlingen av saken.

KrF har allerede gjort det klart at de går mot forslaget. Partiet frykter at en generell dispensasjonsordning kan gi statsråden for vide fullmakter til å godkjenne skoler etter eget forgodtbefinnende.

Utydelig og uryddig KrF mener også lovverket kan bli for utydelig og uryddig.
- Vi har ikke hastverk med å få flere privatskoler, og er i utgangspunktet fornøyde med lovverket, sa KrFs utdanningspolitiske talsmann Anders Tyvand sa til Dagsavisen mandag.

Venstre vil imidlertid støtte regjeringen.
- Vi ønsker større mangfold og vil åpne for flere aktører i skolen. I dag er det mulig å starte privatskoler basert på livssyn eller pedagogikk. Jeg ser ikke en store prinsippielle forskjellen mellom å gå på et realfagsgymnas og gå på et kristent gymnas. Både den offentlige skolen og private tilbud har godt av å leve sammen, sier Venstres utdanningspolitiske talskvinne Iselin Nybø.

Snevert Hun avviser kritikken fra Folkestad.
- Jeg er ikke enig i den. Venstre har den historien vi har, og er opptatt av å satse på den offentlige skolen. Vi er kjempeopptatt av å ikke undergrave den offenlige skolen, og vil understreke at det skal være en snever dispensasjonsadgang. Dispensasjonen skal kun brukes i få tilfeller, sier Nybø.