Venstre til angrep på Giske-garantien

- Venstre har bare en lillefinger på rattet, kontrer Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Bruken av ikke-kvalifiserte lærere økte dramatisk under forrige stortingsperiode. I 2005-2006 var andelen årsverk utført av ikke-kvalifiserte lærere 1014, viser tall fra Kunnskapsdepartementet. I 2011-2012 var det tallet steget til 1825 årsverk.

Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets utdanningskomité, Trond Giske, gikk tidligere i sommer ut og varslet at småskolen ville bli svært viktig for Ap i kommunevalgkampen. Forslaget møter krass kritikk fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

Se den opphetede debatten mellom Trine Skei Grande (V) og Trond Giske (Ap) i videovinduet øverst.

Arbeiderpartiet skal prioritere tidlig innsats ved å innføre lese-, skrive- og regnegaranti som skal fange opp alle elever med svake ferdigheter i disse disiplinene etter andre trinn, og gi dem tett oppfølging fra tredje klasse, varslet Giske overfor Klassekampen.

Skei Grande roper varsku Venstre advarer nå mot Trond Giske og Arbeiderpartiets skolepolitikk, og sier Ap's norm for lærertetthet og Giske-garantien kan føre til mer byråkrati og økt bruk av ikke-kvalifiserte lærere.

- Vi har sett det før. Under de rødgrønne, økte bruken av ikke-kvalifiserte lærere dramatisk, sier Venstreleder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Skei Grande mener Venstre får gjennom langt mer enn hva den rødgrønne regjeringa fikk til under Arbeiderpartiets lederskap.

- Vi får opp antall kvalifiserte lærere i skolen og ned antallet ikke-kvalifiserte i skolen. Det viktigste vi kan gjøre for elevene er å sørge for nok kvalifiserte, motiverte og engasjerte lærere, sier Grande.
 
- Vi sørger for at flere lærere får videreutdanning og at flere ikke-kvalifiserte lærere blir kvalifiserte, sier hun videre.

Giske sa i august at Arbeiderpartiet kommer til å kjempe for en nasjonal norm om lærertetthet, men han ville ikke si noe om hva den konkrete lærernormen vil ligge på.

- Den nasjonale normen må vi se på fram til valget i 2017, sa Giske.

- En lillefinger på rattet Torsdag møttes de to til debatt fra Valgboden til DBTV foran Stortinget.

- Så lenge Trine Skei Grande lar Høyre og Frp kjøre på, og Venstre har kun en lillefinger på rattet, så vil kutten i lærerandelen bare øke, sa Giske under direktesendingen.

Etter sending fortsatte debatten mellom de to.

- Jeg er redd Giske-garantien kommer til å føre til en økning av ufaglærte i norsk skole. Det doblet seg under den rødgrønne regjeringa, men nå har vi endelig klart å få det til å gå nedover igjen, sier Skei Grande.

- Statistikken viser, som Trine Skei Grande påpeker, at antallet ufaglærte lærere steg under deres tid i regjering. Tar hun feil i sin kritikk av Arbeiderpartiet?

- Ufaglærte lærere er jo i realiteten alle andre yrkesgrupper i skolen enn lærere. Det er riktig at antallet ansatte, som for eksempel barne- og ungdomsfagarbeidere, helsesøter, SFO-ansatte og flere har økt under oss, men antallet lærere økt i den samme perioden, sier Giske.

- Ikke mye å skryte av Ap-politikeren sier han ikke forstår hvorfor Skei Grande og Venstre ønsker å få antallet ufaglærete lærere ned, og mener Venstre-lederen vrir på sannheten.

- Å få tallet til å gå ned er veldig enkelt. Det er bare å holde en stram kommuneøkonomi, så skjæres det ned. Både på ufaglærte og, i noen kommuner og fylker, antallet lærere. At Trine Skei Grande får en økning i antallet ansatte til å bli en reduksjon i antall ansatte synes jeg er veldig lite å skryte av, sier han.

Giske og Arbeiderpartiet er dypt uenig med skolepolitikken til Skei Grande og Venstre.

- Den dype forskjellen mellom regjeringa, som Venstre støtter, og oss ligger i viljen til å gi kommunene og skolen muligheten til å lykkes. Skolepolitikken til regjeringa er veldig passiv. Det skjer nesten ingen ting, sier Giske.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.