SKAL STARTE GRUVE OG SJØDEPONI:  Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet til høyre i bildet. De har også fått tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKAL STARTE GRUVE OG SJØDEPONI: Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet til høyre i bildet. De har også fått tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Venstre tok opp Førdefjorden i budsjettforhandlingene i fjor, fikk nei fra Høyre og Frp

- Vi har lagt det på bordet, men det er ikke blitt besvart, sier Skei Grande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet Nordic Mining ASA har nå fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Venstre-leder Trine Skei Grande varslet i går at hun vil bruke alle tenkelige midler for å bekjempe dette.

Dagbladet vet imidlertid at Venstre prøvde å få inn et nei til sjødeponi i budsjettforhandlingene sist høst. Men de fikk nei fra Høyre og Frp.

- Jeg kan bekrefte at vi har tatt opp dette spørsmålet med regjeringen hundre ganger, men vi har ikke forhandlet konkret om det. Dette er en sak regjeringa avgjør alene, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Ikke en aktuell problemstilling Nordic Mining søkte allerede i 2008 om tillatelse til å starte gruveutvinning i området. Og om å få dumpe gruveavfall i fjorden. Søknaden ble sendt på høring i 2009. Fredag ga regjeringa sitt ja.

- Dere kunne ha satt et nei til sjødeponi som en forutsetning for hele samarbeidet med regjeringa? spør Dagbladet.

- Det var ikke en aktuell problemstilling på det tidspunktet. Vi har lagt det på bordet, men det er ikke blitt besvart, og vi har aldri kommet til en posisjon for å forhandle om det. Det vi gjorde var at vi la inn Naturmangfoldloven i samarbeidsavtalen, og vi er tilbøyelig til å mene at Førdefjorden bryter med den loven, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Dere støtter en regjering som har stemt ja til sjødeponiet. Dere kunne ha valgt å avbryte samarbeidet?

- Da setter vi i så fall inn Arbeiderpartiet, og de ville ha gått for det samme, sier hun til Dagbladet.

Det er Arbeiderpartiet hun nå også håper vil snu i saken.

Vil snu Ap Alternativene for å få omgjort vedtaket er få. Venstre og SV har lagt inn en sak i Stortinget som går ut på at alle saker om avfallsdeponi skal behandles i Stortinget. Det støttes av Miljøpartiet De Grønne og KrF, men de trenger Arbeiderpartiet for å få flertall.

Og Arbeiderpartiet vil ha sjødeponi.

- Jeg har et håp om at vi skal klare å skape et flertall i Stortinget for å få stoppet dette vedtaket, men da trenger jeg alle lokale Arbeiderpartifolk som kan presse på de sentrale lederne. Jeg tror vi skal klare å rikke dette partiet, sier Venstre-lederen i dagens Dagbladet.

Fordeler med arbeidsplasser Fredag ga til tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden, fordi fordelene ved arbeidsplasser og skatteinntektene til kommunen vurderes som større enn miljøulempene. Gruva ventes å skape 300 arbeidsplasser i området og 500 totalt i Norge.

- All ny gruvevirksomhet vil ha negative konsekvenser for naturen. Derfor er det ingen enkel vurdering å veie konsekvenser opp mot fordeler ved aktiviteten. I denne saken er imidlertid Miljødirektoratets konklusjon at fordelene er større enn ulempene, skriver Miljødirektoratet i en kommentar i Dagbladet.

Miljødirektoratet gikk først mot gruva, da de ga en rent miljøfaglig anbefaling. Men etter å ha sett på blant annet arbeidsplassene, snudde de.

Naturvernforbundet har klaget saken til Efta's overvåkningsorgan ESA. Og Skei Grande mener det er mulig å stoppe vedtaket.

- Selvfølgelig. Det vil ta mange år før dette realiseres. Det skal behandles i Stortinget og av ESA, så det finnes mange muligheter for omkamp. Vi trenger bare ett nei, mens gruveselskapet trenger ja hver gang, sier Skei Grande til Dagbladet.

Nordic Mining ASA fortalte i går til Dagbladet at det vil ta fire år før de nærmer seg en oppstart av prosjektet.