STØTTER SVs FORSLAG: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener kuttønsket til SV er et godt mål, men tror Ap neppe vil bli med på dansen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
STØTTER SVs FORSLAG: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener kuttønsket til SV er et godt mål, men tror Ap neppe vil bli med på dansen. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

SVs landsmøte

Venstre-topp: - Ap blir verre for SV enn Frp har vært for oss

Ola Elvestuen ønsker SVs klimagassreduksjon velkommen, men tror partiet skal slite for å få Ap med på kuttlaget. 

(Dagbladet): Venstre tror SV får en vanskeligere jobb å håndtere Arbeiderpartiet i klimasaker enn de har hatt med Frp de siste fire åra.

SV vedtok i dag et konkret mål for klimakutt i neste stortingsperiode: Partiet vil kreve klimakutt på minst 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen tror det blir vrient for Audun Lysbakken å få Ap til å skrive under på et kutt av denne størrelsen.

- Slik som Arbeiderpartiet framstår i klimasaker i dag, så tenker jeg umiddelbart at det blir en veldig vanskelig jobb, ja. Ap har ikke villet forplikte seg til store kutt på klimagassutslipp, hevder han.

Det var etter interne drakamper på landsmøtet i helga at det ble bestemt å tallfeste et krav til kutt i partiets fempunktsliste over ultimate krav for å gå regjering med Arbeiderpartiet.

Som Dagbladet skrev i går, sto to fronter i partiet mot hverandre, hvor den ene, med Lars Haltbrekken i spissen, ønsket å benytte en mulig vippeposisjon i høstens valg til å binde Ap opp mot konkrete og betydelige utslippskutt.

Resultatet fra landsmøtet ble et klimakompromiss hvor man senket kuttkravet til Haltbrekken noe, men hvor Arbeiderpartiet samtidig må gå med på tallfestede kuttmål.

- Tøffere med Ap enn med Frp

Avtroppende partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski, var derimot bekymret for at partiet ville legge en framtidig snubletråd for seg selv ved å love kutt som blir umulig å nå.

- Jeg tror dette er et krevende mål, men det er et mål vi kan få til. Vi må jo faktisk ha solide kutt i utslippene i neste periode for å nå 2030-målet om utslippsreduksjon 11 millioner tonn, sier Kaski til Dagbladet.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen understreker partiet hans heier på SV landsmøtets vedtak, men tror partiet skal få en durabelig jobb for å få Arbeiderpartiet med på lasset.

- SV vil få en tøffere jobb for å få Ap med på 3 millioner tonn i kutt enn vi har hatt for å få Frp til å kutte, sier han til Dagbladet.

Elvestuens utspill sier ikke så rent lite. Frustrasjonen i Venstre har tidvis vært enorm gjennom denne stortingsperioden, og partiet var angivelig nær ved å trekke seg ut av regjeringssamarbeidet i fjor høst grunnet manglende vilje fra Frp til å forplikte seg til utslippskutt.

- Jeg er enig med Elvestuen i det. Det er mye vanskeligere å kutte tre millioner tonn enn å få utslippet til å gå opp, slik som Venstre har sørget for, svarer Lysbakken.

Utfordring med Ap og Sp

Likevel mener Elvestuen at dagens regjering har gjort kuttjobben enklere for SV i neste stortingsperiode.

- Vi er allerede igang med å kutte utslippene, blant annet gjennom satsing på biodrivstoff. Der vil jo effektene bare bli større. Jeg tror det er mulig å kutte tre millioner tonn klimagassutslipp slik som SV vil, men det blir vanskelig. Det blir nok mer interessant å høre hvordan SV tenker å gjøre dette, for det sier de foreløpig ikke noe om, sier Elvestuen.

SVs hovedkrav til Arbeiderpartiet er en overordnet liste, og oppgir noen få hovedmål for neste periode, men ikke den konkrete veien dit. Den veien legges etter mer inngående forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i høst, avhengig av valgresultatet.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært de som har vært mest konservative i spørsmål om kutt, så SV har en stor utfordring framfor seg for å få de partiene til å forplikte seg til så store kutt, sier Elvestuen videre.

Økte utslipp med borgerlig regjering

Han legger til at prosesser utenfor politikken, slik som den vedtatte nedlegginga av gasskraftanlegget på Mongstad, kan gjøre kuttjobben enklere for SV.

- Hvor store kutt kan du vise til, Elvestuen, etter snart fire år med makt?

- Vi har gjort flere vedtak som vil kutte utslippene fram i tid. Dette er et stort skip å snu, og det er tidligere beslutninger, fattet under den rødgrønne regjeringa, som gjør at utslippene fortsatt øker.

- Så utslippene har økt med Høyre/Frp-regjeringa, slik SV sier?

- Ja. Men det kommer fra tidligere vedtak. Det er ikke slik at vi kan fatte vedtak om kutt i desember, og se resultatene i januar. Det tar tid for å få effekt.

SV-ledelsen tror på samarbeid

En samlet SV-ledelse himler forsiktig med øynene når Dagbladet presenterer Ola Elvestuens utspill for dem under landsmøtet.

- Elvestuen sitter igjen som en Venstre-mann som har støttet en regjering som har økt utslippene. Det vil ikke vi kopiere, sier partileder Audun Lysbakken.

- Han tror ikke det blir noe enklere for dere å samarbeide med Ap?

- Vi føler oss veldig trygge på at vi skal få Arbeiderpartiet med på tiltak som gjør en forskjell. Kravet vi har satt i programmet er ambisiøst, men det er fullt mulig, sier Kari Elisabeth Kaski.

Dette er SVs endelige krav til Arbeiderpartiet

Programkomiteen ønsket å gi Ap-leder Jonas Gahr Støre fire hovedkrav for å inngå forpliktende samarbeid etter valget i høst. Landsmøtet har bestemt å utvide listen til fem punkter.

  1. Ta kampen mot ulikhet og fattigdom ved å øke barnetrygden og en målretting mot fattige familier.
  2. Bekjempe farlige klimaendringer ved å gå fra olje til nullutslipp. Kutte klimagassutslippene med 3 millioner tonn i kommende stortingsperiode.
  3. Flere lærere. Maks 15 elever per lærer i 1. - 4. trinn, maks 20 elever per lærer i 5. - 10. trinn.
  4. Profittfri velferd.
  5. Støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen.