Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-topp oppfordrer til MDG-streik: - En dårlig komedie

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tar et kraftig oppgjør med MDG, og oppfordrer unge til å klimastreike mot partiet og resten av byrådet i Oslo. MDG svarer: Hva gjør egentlig Venstre?

- MÅ STÅ TIL ANSVAR: Tidligere klimastreiker har ofte vært rettet mot regjeringen. Nå er det på tide å rette øynene mot MDG og byrådet i Oslo, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- MÅ STÅ TIL ANSVAR: Tidligere klimastreiker har ofte vært rettet mot regjeringen. Nå er det på tide å rette øynene mot MDG og byrådet i Oslo, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg oppfordrer unge til å klimastreike mot MDG og resten av byrådet i Oslo. Mens utslippene går ned nasjonalt, øker de i hovedstaden. Jeg er rett og slett bekymret for at Oslo skal bli en klimasinke under MDG. De bruker veldig mye tid på klaging og jammer. Mens de gjør det, så kutter vi utslipp og når klimamålene våre, sier Hansmark til Dagbladet.

Tidligere klimastreiker har ofte vært rettet mot regjeringen, men nå mener Hansmark det er på tide å rette øynene mot byrådet i Oslo i stedet.

- Oslo har blitt en slags hemmelig klimaversting, men nå må de stå til ansvar, sier han.

Se svaret til MDG lenger ned i saken.

- Bortforklaringer

Ferske tall fra SSB i juni viste at utslippene i Norge gikk ned med 3,4 prosent i 2019. Utslippene i 2019 var dermed på 50,3 millioner tonn, det laveste på 27 år.

Beregningene for utslipp i Oslo for 2019 er ennå ikke klare, men fra 2017 til 2018 steg de med 5 prosent, noe Dagbladet tidligere har omtalt. Også da reagerte Venstre-leder Trine Skei Grande med å komme med stikk mot MDG og SV.

- Mens de går ned nasjonalt, går de opp i Oslo for andre året på rad. I valgkampen i fjor brukte MDG og SV mye tid på å si at utslippene gikk opp med regjeringen og ned i hovedstaden. Det er riv, rav, ruskende galt, talte hun til Venstres landsstyremøte.

Hansmark tilføyer:

- Jeg tror folk sitter igjen med at det å stemme MDG er bra for klimaet, men det stemmer jo bare ikke. Det som betyr noe for at vi skal kunne klare å nå klimamålene våre, er at vi kutter CO₂ – ikke bortforklaringer og unnskyldninger.

RØRENDE: Trine Skei Grande fikk Abid Raja til å presse fram tårer, da hun ga ham nøklene til statsrådskontoret i Kulturdepartementet fredag ettermiddag. Vis mer

Byggeplasser og veitrafikk

De økte utslippene i Oslo skyldes i hovedsak økte utslipp fra bygge- og anleggsplasser, samt fra veitrafikken, ifølge beregninger fra Oslo kommune.

- Det byrådet må gjøre er å gi oss flere bilfrie områder, stille krav om at det skal bygges mer klimavennlig og senke prisene på kollektivtransport. Det må alltid være enkelt og billig å velge klimavennlig, sier Unge Venstre-lederen.

Hansmark mener MDG bruker «mer tid på å farge ord enn å jobbe beinhardt for å kutte utslipp», og konkluderer med at «det blir for mye symbolpolitikk og tomme løfter».

MDG: - Useriøst

Teodor Bruu, talsperson i Grønn Ungdom og bydelsutvalgsleder i Gamle Oslo, er framlagt kritikken fra Hansmark. Han slår tilbake:

- Det er useriøst av Hansmark å si at det MDG og byrådet i Oslo driver med er symbolpolitikk. Det hele framstår som et merkelig forsøk på å flytte fokus vekk fra at Venstre ikke har levert på egne klimaløfter i regjering. Samtidig er det veldig bra at Venstre ser ut til å være mer opptatt av klimapolitikken i Oslo nå, enn da de selv styrte byen, sier han til Dagbladet.

Bruu påpeker at MDG har bygget 55 kilometer med sykkelvei, sørget for flere utslippsfrie byggeplasser, jobbet mot motorveiprosjekter som «regjeringen prøver å prakke på byen» og skjermet kollektivtransporten for momsøkning.

KONTRER: Nasjonal talsperson i Grønn Ungdom Teodor Bruu stiller spørsmål ved hva Hansmark mener er realpolitikk. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
KONTRER: Nasjonal talsperson i Grønn Ungdom Teodor Bruu stiller spørsmål ved hva Hansmark mener er realpolitikk. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer

- Hvis Hansmark mener dette er symbolpolitikk, så er jeg litt usikker på hva han mener er realpolitikk, sier han.

Bruu står fast ved at det er en kjensgjerning at MDG i Oslo har levert på klimaløftene sine, «i motsetning til Venstre i regjering», som han sier. Han spør: Hva gjør egentlig Venstre?

- En dårlig komedie

Men denne forklaringen kjøper ikke Hansmark.

- Takket være Venstre blir dette den første norske regjeringen som når et klimamål. Selv om vi har gitt Oslo milliarder til kollektivtransport og elbilfordeler, klarer ikke byrådet å kutte utslipp. Det kan de ikke snakke seg bort fra. Når MDG sier at de leverer på klimaløfter samtidig som de øker utslippene i Oslo, begynner det å likne på en dårlig komedie, sier han.

- Hva er din kommentar til dette?

- Norges klimamål er et av de daffeste i hele EU, samtidig skjules de vanvittige store utslippene fra forbrenning av norsk olje og gass i utlandet. Når vi i tillegg vet at mye av disse «utslippskuttene» skyldes midlertidig driftsstans ved et oljeraffineri, så blir det litt som å høre noen juble over å holde seg varm ved å pisse i buksa, svarer Grønn Ungdoms Bruu.

Han avslutter:

- Sant nok, Oslos klimagassutslipp økte dessverre litt i 2018, men mye av årsaken var regjeringens manglende vilje til å stille krav til fossilfrie og utslippsfrie bygg slik vi alt gjør for kommunale bygg i Oslo, og at MDG og stortingsflertallet stanset regjeringens elendige praksis med å blande regnskogødeleggende palmeolje i bensinen. Det er dét som er den dårlige komedien her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!