LANDSSTYREMØTE: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, sier under landsmøtet at hun er fornøyd med valget. Foto: Hans-Arne Vedlog. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Regjeringsforhandlinger etter valg 2017:

Venstre-toppene delt i synet på Frp før samtaler med Siv og Erna

Venstre-toppene vil ha KrF med i forhandlingene om nytt samarbeid med Høyre og Frp. Ifølge Dagbladets kilde planlegger Trine Skei Grande også en spørreundersøkelse om Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre avsluttet i dag sitt første landsstyremøte etter valget. Der fikk partileder Trine Skei Grande grønt lys til å gå i forhandlinger med Høyre og Frp.

Ifølge Dagbladets kilder på møtet ble spesielt saker grundig diskutert: (1) Spørsmålet om hvordan man skal tolke landsmøtevedtaket rundt Frp-samarbeid, og (2) viktigheten at å ha med KrF i videre samarbeid med Frp og Høyre.

Noen mener at det betyr et tydelig nei til Frp - andre mener at det ikke finnes noen sperre for det.

Under møtet skal nestleder Terje Breivik ha vært veldig opptatt av problemene ved å samarbeide med Frp, mens den andre nestlederen, Ola Elvestuen, skal ha vært mer «rund i kantene».

*De borgerlige partiene møtes nå kl 19 i statsministerens representasjonsbolig i Oslo sentrum. Dagbladet kommer med mer.

- Mange er negative til Frp

Trine Skei Grande skal ha nøyet seg med å understreke at en blågrønn regjering av H, V og KrF er førstevalget, men skal ha erkjent at det er et stykke fram til det, erfarer Dagbladet.

- Mange meldte at de er negative til Frp, sier en kilde som var til stede på møtet, til Dagbladet.

En oppfatning blant fylkeslederne på møtet var at det er forskjell mellom nye velgergrupper og grunnfjellet - der sistnevnte er mer negative til samarbeid med Frp.

Ola Betten, fylkesleder i Møre og Romsdal Venstre, bekrefter at det ble luftet vidt forskjellige syn på en mulig regjering sammen med Venstre.

- Det ble referert til lokallag i det ganske land, og at det er ulike syn i Venstre på et Frp-samarbeid, er ingen bombe. Folk i venstre har ulik oppfatning om Frp, sier Betten.

Spørreundersøkelse

Etter det Dagbladet forstå,r vil Venstre nå kjøre en spørreundersøkelse blant medlemmene, for å finne ut hvor medlemsmassen står i dette spørsmålet.

- Dette med Frp er en gordisk knute som vi ikke klarer å løse, sier en av Dagbladets kilder i møtet.

En løsning på denne knuten kan være å presse KrF og Knut Arild Hareide for å bli med videre i forhandlinger om et nytt borgerlig samarbeid.

- KrF må med. Vi er i et skjebnefellesskap med dem. Signalet er at det ikke er aktuelt å gå i regjering uten KrF, sier en kilde til Dagbladet.

- En løsning hvor KrF blir med

Kjartan Lunde, fylkesleder i Rogaland Venstre, sier KrF var et tema på Venstre-møtet i dag.

- Det ble klargjort at det er viktig for Venstre at KrF er med videre. Det ble tatt opp av flere under møtet. Det er viktig nå å lage en løsning hvor KrF blir med videre i samtalene, sier Lunde.

Også fylkesleder Betten i Møre og Romsdal understreker betydningen av å få med KrF:

- Det er fire sider som utgjør flertallet på borgerlig side, så jeg regner med at KrF blir med videre i forhandlingene, sier han.

Trines fire krav

Trine Skei Grande skal møter de andre borgerlige partilederne torsdag kveld.

- Jeg er spent på hvilken plan statsministeren har. Det blir nok ikke de store konklusjonene i dag, men det er viktig at vi kommer i gang, sa Grande torsdag.

Ifølge flere av fylkeslederne Dagbladet har snakket med, er det spesielt fire krav Skei Grande tar med seg fra landsstyremøtet i dag: Faglærte lærere til alle barn, lettere hverdag for småbedriftene, reformer av velferdsstaten og nye løft innen klima- og miljøpolitikken.