KRAFTSALVE: Partileder Trine Skei Grande på talerstolen under landsstyremøtet og kandidatskoleringen til Venstre på Hotell Bristol i Oslo.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRAFTSALVE: Partileder Trine Skei Grande på talerstolen under landsstyremøtet og kandidatskoleringen til Venstre på Hotell Bristol i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Venstre-Trine: - Jeg blir kvalm av å høre på LO

Kraftsalve fra talerstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande trapper ytterligere opp ordkrigen med fagbevegelsen og fyrer av denne salven: - LO gjør meg kvalm.

Hun talte til landsstyret i forbindelse med at partiet lørdag presenterte samtlige av sine toppkandidater til Stortinget ved valget neste år. Hun viet mye tid til å fortelle om hvordan Venstres politikk vil gi mer nyskaping, flere bedrifter og dermed flere arbeidsplasser.

Men da er det ikke bare nødvendig å lempe på restriksjoner i arbeidsmiljøloven, en politikk som har fått LO-leder Roar Flåthen til å fastslå at Venstre står godt til høyre for Høyre og Fremskrittspartiet i arbeidslivspolitikken. Gründere må også gis samme rettigheter som andre arbeidstakere, mener Skei Grande som derfor vil tette det hun framholder som et stort hull i det sosiale sikkerhetsnettet.

- Jeg blir kvalm når de i LO snakker om brutalisering av arbeidslivet. De praktiserer millimeterrettferdighet for sine egne medlemmer, men bryr seg ikke om de enorme urettferdighetene i det norske sosiale sikkerhetsnettet, sa hun.

Faren fikk infarkt Hun fortalte om da hennes egen far fikk hjerteinfarkt og bekymringen i familien for hvordan det skulle gå rundt økonomisk når faren var ute av stand til å drive snekkerbedriften fra sykesenga.

- Sånn lærte jeg som seksåring at det å være selvstendig næringsdrivende, betydde at min pappa ikke hadde like mange rettigheter som andre pappaer når han ble syk, sa hun.

Skei Grande framholdt at de relativt omfattende arbeidslivspolitiske grepene Venstre ønsker å ta hvis partiet kommer i regjering neste år, handler om å gjøre det enklere og billigere å etablere bedrifter og ansette folk - ikke om å gjøre livet surt for LOs medlemmer. Derfor tar Venstre blant annet til orde for «større fleksibilitet når det gjelder permitteringsregler», oppmyking av arbeidstidsbestemmelsene, større adgang til midlertidige ansettelser og endringer i loven som LO mener vil svekke oppsigelsesvernet.

- Venstre vil ha oppmykninger i arbeidsmiljøloven, noe som vil gjøre det lettere for de som vil ansette én eller to i en nystartet bedrift, sa Venstre-lederen lørdag,

Endrer skatteopplegget Det er lite i Venstres arbeidslivs- og næringslivspolitikk som kan oppfattes som noe frieri til fagbevegelsen. Snarere er det bedriftseierne og arbeidsgiverne som blir tilgodesett med økonomiske lettelser, hvis formål på lengre sikt igjen er å skape arbeidsplasser og verdier, slik Skei Grande framholdt dem.

Bedrifter med fem ansatte eller færre skal slippe å betale arbeidsavgift de tre første årene slik at oppstartsfasen blir enklere, hvis Venstre får det som partiet vil. Investorer som plasserer pengene sine og lar dem bli stående i denne treårsperioden, skal på sin side få skattefradrag på inntil 100.000 kroner, og formuesbeskatningen skal ned. Venstre vil dessuten gi ytterligere skattefradrag for forskning, for å stimulere til nyskaping.

- For oss i Venstre er det ærerikt å skape en arbeidsplass for seg selv og noen til. Vi må slutte å ha et system som misliker at mennesker lykkes, og som skal ta dem som skaper noe, sa Skei Grande.

(NTB)