Venstre-Trine åpner for å frata flyktninger kontantstøtte

Dersom barna får garanti om barnehageplass.

INTEGRERINGSTILTAK:
Partileder Trine Skei Grande mener det kan være et godt integreringstiltak å frata flyktningfamilier kontantstøtte i bytte mot at de får barnehageplass.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
INTEGRERINGSTILTAK: Partileder Trine Skei Grande mener det kan være et godt integreringstiltak å frata flyktningfamilier kontantstøtte i bytte mot at de får barnehageplass. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en tale til Venstres landsstyremøte i dag, åpnet Venstre-leder Trine Skei Grande for å frata flyktningfamilier kontantstøtte, mot at barna blir garantert barnehageplass.

- Frp har jo sagt at de ønsker å se på de sosiale ytelsene, og da sier vi at dette er en av de sosiale ytelsene som ikke fører til integrering, og hvis vi bytter det inn i barnehageplass, er det noe Venstre er villige til å gjøre, sier Grande til Dagbladet.

Målrettet - Det å sikre barnehageplass fra dag en er kjempeviktig for å sikre at disse barna lykkes med integreringen, sier Skei Grande videre.

Hun tror ikke det vil framstå negativt å forskjellsbehandle enkelte grupper i en universell velferdsstat som Norge.

- Nei, jeg tror også vi må ha en velferdsstat som er målrettet. Dette vet vi er en av de minst integrerende støtteordningene vi har, og det må vi bare ta tak i, sier hun.

Krevende forhandlinger Regjeringen og samarbeidspartiene har den siste tida vært i harde drakamper om statsbudsjettet og asylforlik. I sin tale i dag beskrev Grande årets budsjettforhandlinger som spesielt krevende.

- Jeg liker det ikke når folk beskriver dise forhandlinene som politisk spill. Vi er faktisk uenige. Det er politiske meninger som krasjer mot hverandre med full kraft, sa hun til Venstres landsstyre.

- Det er beinhard politisk kamp om det eneste som teller: Å få flertall for det som er viktigst for deg. Vi har hatt én tanke i hodet hele veien: Dersom vi skulle stemme for dette budsjettet, måtte det bli bedre på miljø.

- Slitsomt og forferdelig Grande kom også med et spark til de som mener miljøpartiene må samarbeide for å få gjennomslag. Hun tror tvert imot det er helt nødvendig å samarbeide med «fossile partier», som hun kaller det - selv om det kan være krevende.

- Det er slitsomt og forferdelig, og flere tårer, men vi må gjøre det for å få det gjennomslaget vi ønsker. Men det er sannelig en kamp hver eneste dag, sa Grande.

Hun ønsker ikke å presisere hvor nærme Venstre egentlig var å trekke seg fra forhandlingene.

- Jeg mener man alltid skal forhandle, men det var veldig vanskelig å finne disse vippepunktene oss imellom. N gikk det veldig bra til slutt, men det var en slitsom prosess, det skal jeg innrømme, sier hun.

Nye forhandlinger Nå skal de snart til pers igjen, denne gangen i forhandlinger om integrering.

- Jeg tror vi må finne gode løsninger for å få folk tidlig i aktivitet, og det tror jeg blir krevende, men jeg tror det blir viktig, sier Grande.

- I tillegg tror jeg det blir viktig å lage gode ordninger for de ungene som er på flukt, og da har vi hele tida diskutert ja og nei til barnevern, men jeg tror vi må tenke mye mer kreativt og lage forskjellige ordninger ut fra forskjellige behov, sier Grande.

Frivillighetstest - Med det antallet som kommer nå, kan det fortsatt være frivillig for kommunene å bosette flyktninger?

- Den testen står egentlig kommunene i nå. Hvis vi klarer dette med frivillighet, kommer den frivilligheten til å bestå. Hvis ikke, må vi gjøre det på andre måter, sier Grande.

- Men jeg tror kommunene må få litt større frihet. Introduksjonsprogrammet har lagt ganske strenge rammer for hvordan kopmmunene skal jobbe. Jeg vil jo egentlig oppheve den loven og innføre praksisplasser i stedet. Da tror jeg kommunene får bedre muligheter til å gå i pluss, og det gjør jo de som lykkes i dag.