GRANDE I STEDET FOR SØVIKNES? : Miljøorganisasjoner mener Venstre vil ha Venstre inn i regjering og Trine Skei Grande inn som olje- og energiminister i stedet for Terje Søviknes. Foto: Bjørn Langsem
GRANDE I STEDET FOR SØVIKNES? : Miljøorganisasjoner mener Venstre vil ha Venstre inn i regjering og Trine Skei Grande inn som olje- og energiminister i stedet for Terje Søviknes. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Venstre-Trine bør bli olje- og energiminister

Flere miljøorganisasjoner mener Venstre bør gå inn regjering med Høyre og Frp. Trine Skei Grande trekkes fram som ideell olje- og energiminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsspørsmålet diskuteres høyt i Venstre om dagen. Fra tre store miljøorganisasjoner er anbefalingen klar.

- Venstre bør inn i regjering og Trine Skei Grande bør bli olje- og energiminister. Som del av regjeringen vil Venstre ha en klart større mulighet til å stille krav og være med å påvirke klima og miljøpolitikken, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

Hun mener dette er en god mulighet for Høyre til å vise at de tar klima på alvor.

Klart råd: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender vil ha Venstre inn i regjering.
Klart råd: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender vil ha Venstre inn i regjering. Vis mer

- Etter oljeprisfallet har Høyre snakket mye om behovet for omstilling, og at Høyre tar klima-ansvar. Dette er en god mulighet for Erna Solberg til å sende et tydelig signal til velgerne om at de tar klima på alvor. Streng tatt er det få måter høyre kan være tydeligere på, enn ved å sette Venstre inn i den ministerposten, sier hun.

Store utslipp i olje

- Virkemidlene i klimapolitikken ligger ikke bare i hos klima- og miljøministeren, sier Riise på spørsmål om det ikke hadde vært et bedre valg for Venstre-lederen.

- Det ligger vel så viktige virkemidler i olje- og energiministerposten, i tillegg til finans og samferdsel. Vi ser at det er et spesielt behov for tiltak og mer helhetlig forståelse for energipolitikk og sårbarheten i norsk økonomi hos den som skal styre olje- og energiministerposten, sier Riise, som mener vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er et ministekrav.

- Denne sektoren står for en så stor del av Norges utslipp at også små seire her er viktige. Vi ser et stort potensial i å ha Grande her, sier hun.

- Mangler hånda på rattet

Også miljøorganisasjonen Zero synes Venstre bør gå inn i regjering, det samme gjelder Greenpeace kom det fram i et intervju i DN før helgen.

- Når du ser på partiprogrammet til Høyre, ligger det mye god klimapolitikk der. Å flytte tyngdepunktet i regjeringen i grønn retning, vil gjøre at du får fram det beste også i Høyre, sier daglig leder i Zero Marius Holm.

Han tror Venstre vil få til mer klimapolitikk i regjering, enn som støtteparti slik de var i forrige stortingsperiode.

- Venstre har fått mange seire som partner i forhandlingene om statsbudsjettet, men hånda på rattet mangler. Løsningen med Venstre utenfor regjering får heller ikke fram det beste i Høyre. Miljøkampen internt blir overlatt til Venstre i Stortinget. Da får man ikke den gode helhetlige politikken, mener Holm.

Viktige departement

Holm mener de viktigste departementene for klimapolitikk i Norge, er finans, samferdsel, olje- og energidepartementet i tillegg til klima- og miljødepartementet - Det er de som påvirker klima og mest, det er naturlig å søke seg til hit, sier han.

Bellona vil derimot ikke gi noe konkret råd.

- Venstre bør tenke seg godt om, men dette må politikerne avgjøre selv. Min oppgave er få alle partier til å kjempe for klima- og miljø, så får de selv bestemme hvordan de vil gjøre det, sier Fredric Hauge.

Det vil heller ikke Heller ikke Naturvernforbundet.

- Det er klart at den regjering der Venstre og KrF inngår vil kunne føre en mer ambisiøs klima- og miljøpolitikk enn dagens samarbeid. Samtidig stoler vi på at de gjør det som de mener vil gi mest uttelling for klima og miljø. Vi stoler på at de gjør det som er rett om de går inn i regjering eller tror de kan få mer men en annen type samarbeid.

Grande på ferie

Kommunikasjonssjef i Venstre Steinar Haugsvær opplyser at partileder Trine Skei Grande er på ferie, og derfor ikke kan kommentere utspillet.

- Men dette er spørsmål som skal behandles av stortingsgruppa, som blir konstituert onsdag, og av landsstyret som samles torsdag, sier han.