Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-Trine frustrert over Frp: - Nuller ut våre seire

Denne uka slapp Venstre-leder Trine Skei Grande den ene nyheten etter den andre, men journalistene spurte bare om Sylvi Listhaugs siste facebookpost. Nå er hun lei.

LEI: Venstre får ikke oppmerksomheten der de vil ha den: På gjennomslagene de mener de får i regjering. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagbladets valgbod tirsdag. Foto. Nina Hansen / Dagbladet.
LEI: Venstre får ikke oppmerksomheten der de vil ha den: På gjennomslagene de mener de får i regjering. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagbladets valgbod tirsdag. Foto. Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

De siste ukene har det utspilt seg flere åpne uenigheter i regjeringspartiene - og særlig da mellom Frp's statsråder og Venstre-politikere.

Etter runder med høylytt krangel om bompenger, toppet det seg denne uka med ordbruk fra Sylvi Listhaug og Siv Jensen som faller Venstre tungt for brystet.

Venstre-leder Trine Skei Grande legger ikke skjul på at hun er lei av «bråk» som stjeler oppmerksomhet fra Venstres gjennomslag i regjeringen, og betegner uttalelsene fra de to statrådkollegene som overtramp.

- Jeg mener at regjeringen har bestemt at vi skal lage en handlingsplan mot muslimhat og hat mot muslimer. Det er den store utfordringa i Norge, ikke snikislamisering. Problemet er at en ung mann har løpt inn i en moske med ønske om å drepe flest mulig, ikke at en ung kvinne ikke ville hilse på kronprinsen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Da sikter hun til debatten om «snikislamisering», som har blusset opp igjen etter at Frp-lederen børstet støv av ordet denne uka, i en kronikk i VG.

Kritiserer Listhaug


Hun går også i rette med Sylvi Listhaugs facebookpost om båtflyktninger, hvor Listhaug slår fast at Norge ikke skal ta imot båtmigranter.

- Det Sylvi Listhaug gjør, er at hun har en retorikk som tåkelegger regjeringens politikk. Vi har tredoblet antallet kvoteflyktninger sammenliknet med de rødgrønne, vi har gått inn og reddet over 9000 mennesker i Middelhavet med norske båter, sendt av de norske regjeringen. Vi sier at vi skal være medlem fra det europeiske fordelingssystemet, og sier også at vi skal hente folk direkte fra Afrika så de ikke trenger å legge ut i båt. Det er altså feil, men med retorikken sin tåkelegger de debatten, og det frustrerende for meg da er at de tåkelegger for vår politikk og regjeringens politikk, fordi det bare blir fokus på retorikken.

- Blir du sint?

- I går la jeg fram bibliotekstrategi, strategi for kvinnelige gründerskap, og penger til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy, og jeg svarte bare på spørsmål om Sylvi Listhaug sin post. Jeg skulle gjerne snakka om sakene vi synes er viktig at er på dagsordenen også, sier Venstre-lederen til Dagbladet tirsdag.

Uklare

Hun mener det er forskjell på hvordan Venstre og Frp's regjeringsmedlemmer kommuniserer partienes primærpolitikk.

- Jeg skjønner at vi må få komme i primærstandpunktene i en valgkamp, det har vi også gjort på rus og oljeutvinning, men vi sier i alle fall klart fra når vi står for noe vi ikke har gjennomslag for i regjeringen ennå, og hva som er saker vi kjemper for, og hva som er regjeringens politikk, sier Venstre-lederen.

- Du mener dere er tydeligere enn Frp på hva som er deres politikk og hva som er regjeringens politikk?

- Ja, når regjeringsmedlemmer sier at vi ikke skal ta imot båtflyktninger, så er det feil i forhold til regjeringens politikk.

- Er samarbeidsklimaet dårligere etter rundene de siste ukene?

- Nei, vi er jo fornøyde med resultatene, og det er det som er frustrerende i Venstre. Vi synes vi får til så mye på innvandring og klima- og miljø, og at så mange av våre seire blir nullet ut på grunn av alt bråket knyttet til andre utspill.

- Hvor lenge orker du å sitte i regjering med Frp hvis dette fortsetter?

DÅRLIG VALG?: Venstres leder Trine Skei Grande tror partiet kan motbevise målingene når valgdagen kommer. Det sa hun i Dagbladets valgbod tirsdag. Vis mer

- For meg er det sakene som er drivkraften, ikke at det er behagelig, sier Venstre-lederen.

Popularitetskonkurranse

Hun er også kritisk til det hun omtalte som en popularitetskonkurranse i politikken, og ga uttrykk for det da hun ble intervjuet i Dagbladets valgbod tirsdag.

- Av og til skal politikk være en popularitetskonkurranse. Jeg orker ikke være med på det. Det eneste jeg bryr meg om er å få gjort ting for folk, sa hun da.

Venstre ser ut til å gjøre et dårlig valg, i alle fall hvis man skal tro målingene. Noen av dem er langt ned på 2-tallet, men snittet for de siste fem ukene ligger rundt 3,5 prosent oppslutning.

Besøkte VALGBODEN: Venstres leder Trine Skei Grande kritiserer MDG og mener Venstre er landets beste klimaparti. Det sa hun da hun besøkte valgboden til Dagbladet tirsdag. Vis mer

Til sammenlikning fikk Venstre 5,5 prosent oppslutning i kommunestyrevalget i 2015.

Forsvarer ordbruken

Frp-leder Siv Jensen forsvarer de siste dagenes Frp-utspill, samt bruken av ordet snikislamisering, overfor Dagbladet.

- Jeg opplever at samarbeidsklimaet er godt. Vi har nettopp hatt budsjettkonferanse, og får til et statsbudsjett også for neste år, sa partilederen til Dagbladet tidligere tirsdag.

- Det framstår egentlig ikke så godt utad?

- Nei, hvis man leser overskriftene i avisene er jeg enig i det, men jeg synes ikke de alltid er dekkende for det som står i sakene, og det er nyanser her. Frp kommer aldri til å vike på vår tilnærming til asyl- og innvandringsområdet, sier Jensen.

UENIGE: - Vi aksepterer ikke religiøse særkrav, sier Siv Jensen (Frp). Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling