Venstre-Trine med skattefrieri

- En håndsrekning til regjeringspartiene.

- KULT FOR VENSTRE-FOLK: - Jeg har lyst til å lage et budsjett som også Venstre-folk syns er kult. Det gjorde de ikke med det som regjeringen la fram. Og det virke jo som om ikke folket syns det er så bra heller, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet. I dag la hun fram partiets alternative budsjett - nå starter budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- KULT FOR VENSTRE-FOLK: - Jeg har lyst til å lage et budsjett som også Venstre-folk syns er kult. Det gjorde de ikke med det som regjeringen la fram. Og det virke jo som om ikke folket syns det er så bra heller, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet. I dag la hun fram partiets alternative budsjett - nå starter budsjettforhandlingene med regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Venstre-delegasjonen setter seg ved forhandlingsbordet på Stortinget i morgen, er ikke Venstre-lederen i tvil om hvor slaget kommer til å stå: Skatter og avgifter.    
 
- Jeg tror nok skatte-og avgiftspolitikken blir krevende. Vi har lagt fram noe i dag som vi mener kan være en god løsning for de andre. Og mye av den kritikken som er retta mot regjeringens opplegg, mener jeg vi svarer på i det forslaget som ligger her nå.  Vi har lagt mye jobb i det, så jeg håper det oppfattes ikke bare som provoserende, men også som en håndsrekning, sier Trine Skei Grande til Dagbladet. 

Nærmere de blå på formueskatt Som Dagbladet har omtalt tidligere, sier KrF i sitt budsjett tvert nei til Høyre/Frp-regjeringens skattelettelser på 8,3 milliarder.

Partiet vil beholde dagens nivå på formuesskatten, men vil vri avgifter i grønn retning. 

Venstres forslag ligger nærmere regjeringens, som går ut på å heve innslagspunktet fra 1 million kroner til 1,2 og redusere prosentsatsen fra 1 prosent til 0,75.

Det vil si at alle med mer enn 1,2 millioner kroner i formue må betale 0,75 prosent av dette i skatt.
     
Frp før og nå Venstre beholder prosentsatsen på formuesskatten. Samtidig heves innslagspunktet til 2,2 millioner kroner.

Det betyr at ingen (uavhengig av formue) får skattelette på mer enn 12 000 kroner knyttet til formuesskatt i 2015, ifølge Venstre.

I valgkampen var også Frp skeptisk til Høyres forslag til kutt i formuesskatten og lovet å gi mer skattelette til «folk flest» - nettopp gjennom å heve bunnfradraget framfor å endre prosentsatsen.

- Det som er viktig for oss, er ikke bare innretningen, men hele skatte- og avgiftsopplegget samla. For oss henger skatteletten veldig sammen med avgiftsøkningene. Folk må få lov til å bestemme selv hva de skal brukene pengene sine på: Om de vil forurense mer, eller om de vil bruke det på noe som er gøy, sier Venstre-lederen, som altså håper på å få gjennomslag for et grønt skatteskifte på totalt 13,3 milliarder.  

- Er dette en invitasjon til et slags kompromiss?

- Ja, jeg syns gjerne man kan oppfatte det sånn. Vi har lagt mye jobb i å finne noe som vi tror kan samle på borgerlig side.

- Hva gjør dere om dere ikke får gjennomslag for det grønne skatteskiftet.

- Det er veldig viktig for oss, og det må de andre partiene skjønne.

- Kan det bli aktuelt å trekke støtten til regjeringen?

- Jeg har ingen behov for å krisemaksimere noe som helst. Men jeg tror det blir vanskelig.

- Utrolig feil pengebruk Venstre-lederen tror likevel Høyre/Frp-regjeringen kan gjøre det enklere for seg selv om den bare hadde ført mer Venstre-politikk. 

- Jeg håper de setter seg ned og leser hele forslaget vårt, og ser at det er mange gode tiltak, som jeg tror kan gjøre budsjettet mye mer populært enn det det er i dag.

- Vil du redde regjeringen fra krisemålingene

- Jeg har lyst til å lage et budsjett som også Venstre-folk syns er kult. Det gjorde de ikke med det som regjeringen la fram. Og det virke jo som om ikke folket syns det er så bra heller. Jeg tror at det som vi la fram i dag, ville fått myer mer støtte om det var lagt ut til folkeavstemning.

- Dere fjerner alle bilavgiftskuttene som Frp ivrer for, hvordan ser du på å gjennomslag for dette i forhandlinger med Frp?     

- Det er ikke sånn at at det er miljøfiendtlig å fjerne avgifter på campingvogner, det er bare en så utrolig feil pengebruk. Hvis det er noen avgifter man burde fjerne, så er det på hybridbiler og den type nye teknologi. Jeg tror bilbransjen er veldig enig med Venstre i den  avgiftspolitikken vi la fram i dag, fordi man får den omstillingen som Norge trenger. Så når man provoserte Venstre med den 1,3 milliarden i kutt i bilavgifter, så skyldtes det jo ikke innretningen på alt, men at man brukte så mye penger som man kunne ha brukt i mer miljøvennlig retning.

- Dere bruker mindre oljepenger enn regjeringen, vil dere fremdeles det om dette er penger som vil gå til rein Venstre-politikk?

- Mindre oljepengebruker sto faktisk på lista over hovedprioriteringer, så for oss det er viktig. Vi kommer i hvert fall ikke til å gi oss på noe før vi har begynt å forhandle.