Venstre ut av tåka i dag?

Olaf Thommessens sterkeste tilhengere krever at han kommer inn i regjeringen i vår, uansett utgang på lederstriden med Lars Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I så fall skyves justisminister Odd Einar Dørum ut av regjeringen og tilbake til Stortinget.

Mye av spenningen i minipartidramaet utløses i dag når hovedpersonen Lars Sponheim ankommer Norge, et døgn forsinket etter tåke på flyplassen i New Delhi.

Det samme værfenomenet la seg også over utfordreren Olaf Thommessen i går kveld. For etter et to timers møte med valgkomiteen var det klareste han hadde å si: Nå venter alle på Lars.

Trenger støtten

Selv ville han holde alle muligheter åpne - inntil sjefen hadde sagt sitt. Men etter det Dagbladet erfarer, skal Thommessen så langt ha sagt tvert nei til å stille som motkandidat til Sponheim dersom Venstre-lederen i dag varsler valgkomiteen at han vil ta to år til.

Den politisk uerfarne Thommessen mener selv han trenger Sponheims støtte for å gjøre en god jobb.

Kompromisset mellom dem som vil beholde Sponheim og dem som vil vrake ham nå, kan bli at Thommessen kommer inn som nestleder istedenfor Jennie Johnsen.

Men for haukene er ikke dette nok. De krever at Thommessen får en plass i regjeringen.

Dette må Lars Sponheim love å sikre dersom kompromisset skal bli noe av, blir det understreket overfor Dagbladet. Dersom Sponheim ikke går med på dette, kan det tenkes at Thommessen likevel vil stille mot Sponheim i en kampvotering.

Solid posisjon

Thommessen kan ikke med den støtten han nå har i partiorganisasjonen komme ut som taper av en maktkamp, sier en kilde. Derfor er det nødvendig at han får en posisjon som gir ham muligheter til å bygge seg opp til å overta som partileder ved neste korsvei.

Thommessen bør også få en framtredende rolle i valgkampen i 2005, krever hans våpendragere.

Hodebry for Bondevik

Striden som raser i det lille partiet med to stortingsrepresentanter og tre regjeringsmedlemmer, vil altså temmelig sikkert få konsekvenser for regjeringens sammensetning. Det hadde neppe statsminister Kjell Magne Bondevik tenkt seg da han dro på ferie til Dubai for ei uke siden.

Trolig heller ikke Venstre-leder og landbruksminister Lars Sponheim, som i dag kommer hjem fra India. Mens Venstre-sjefen har vært ute av landet noen dager, har partifeller kappes om å dømme ham nord og ned. Det har blant annet kommet ut at en enstemmig valgkomité vil vrake ham.

Valgkomiteens leder, Markus Sørensen, har ikke funnet grunn til å verken avkrefte eller bekrefte inntrykket.

VENTER PÅ SJEFEN: Olaf Thommessen tilbrakte i går kveld to timer sammen med valgkomiteen i Venstre, men ingenting blir klarere før Lars Sponheim lander i formiddag. - Situasjonen er uryddig. Så langt kan jeg gå, sa Thommessen, mens NRKs kommentator Bente Engesland hevdet at «partiet rives nå i filler».