Venstre utelukker ikke. Ap krever FN-mandat. Høyre ønsker FN-mandat. SV sier nei. Og Frp vet ikke om de vil bombe Syria

Fullt kaos blant partiene på Stortinget om hva de skal gjøre med Syria-situasjonen.

- ØNSKELIG MED FN-MANDAT: Men Høyres Ine Marie Eriksen Søreide tror uansett ikke Norge vil bli bedt om å bidra ved en eventuell aksjon i Syria. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
- ØNSKELIG MED FN-MANDAT: Men Høyres Ine Marie Eriksen Søreide tror uansett ikke Norge vil bli bedt om å bidra ved en eventuell aksjon i Syria. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trine Skei Grande utelukker ikke at Venstre vil støtte en bombing av Syria uten FN-mandat.

- Vil Venstre støtte en bombing av Syria uten FN-mandat? Spurte Dagbladets Marie Simonsen i Dagbladets valgsending utenfor Stortinget i formiddag.

- Det har vi gjort før, f.eks. i Kosovo. Vi redda nok mange tusen menneskeliv på den måten, svarte Grande.

På spørsmål om Norge og Vesten har ventet for lenge, svarte hun:

- Når vi ser bilder av nervegassbruk for barn, kan vi ikke bære bildene med oss på netthinna.

FN-utsending Lakhdar Brahimi sier i dag til nyhetsbyrået Ap at det er sannsynlig at et kjemisk stoff ble brukt til å drepe flere hundre mennesker i Syria i et angrep utenfor Damaskus i forrige uke.

Høyre vil vente på FN Men de andre partiene på Stortinget er tilbakeholdne. Trine Skei Grande møter sterk motstand fra SV og Ap og skepsis fra Høyre.

- Her og nå blir dette en hypotetisk problemstilling. Norge er ikke bedt om å bidra og har heller ikke de kapasitetene det er snakk om. Vi har ikke kryssermissiler. Vi har hele tida sagt at dersom det blir snakk om en større aksjon der flere land er med, er det lite ønskelig ikke å ha et FN-mandat, sier leder for utenriks- og forsvarskomitéen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide i Høyre.

- Vi har sett at det er blitt gjort av andre folkerettslige grunner, som i Kosovo, men jeg anser ikke det som en aktuell problemstilling. Hvis USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia gjennomfører et angrep, er det ingenting som tyder på annet enn at det skal være målrettet og kortvarig, for å straffe Assad for å ha brukt kjemiske våpen, som alle indisier peker mot. Men det kan også eskalere konfliktnivået, det kan skape forventninger om en fullskala intervensjon, fortsetter hun.

KLART IMOT: SV og leder Audun Lysbakken tror ikke bombing hjelper sivilbefolkningen i Syria. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
KLART IMOT: SV og leder Audun Lysbakken tror ikke bombing hjelper sivilbefolkningen i Syria. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix. Vis mer

Frps utenrikspolitiker Jan Arild Ellingsen sier at de ikke har tatt stilling til spørsmålet ennå — men at de vil komme tilbake til saken seinere i dag. Søndag sa han at Norge burde si ja dersom FN eller Nato spør.

- Uaktuelt Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) slo i går fast at det er uaktuelt for Norge å støtte en bombeaksjon i Syria uten FN-mandat. Han har i dag avbrutt den norske valgkampen på grunn av møter om situasjonen i Syria, og skal blant annet orientere Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget om krisa klokka 16.

SVs Audun Lysbakken er helt klar: SV er imot bombing i Syria.

- Jeg er overrasket over at Venstre tar så lett på dette, og vil advare veldig sterkt mot dette. For det første er FN-linjen tydelig forankret utenrikspolitikk de åra vi har sittet i regjering, det må vi holde fast ved dersom man ønsker en FN-ledet verdensorden. Jeg frykter konsekvensenav vestlig alenegang, det kan få konflikten til å eskalere. For det andre tror jeg ikke at vestlig militær intervensjon er en løsning for Syria. Vi risikerer at lidelsene øker og at krigshandlingene tiltar. Det er viktig at de som står bak gassangrepene blir straffet, det er uhyrlige forbrytelser. Men angrep kan virke mot sin hensikt. Vi må ikke gjøre det i mangel på åpenbare løsninger, sier han.

- Hva mener dere bør gjøres?
 Vi bør presse stormaktene Russland, Iran og Kina, som holder sin hånd over regimet, og støtte de riktige opposisjonskreftene i Syria. Al Qaida bør vi for eksempel holde oss langt unna.

 

- Hva hvis det kommer et FN-mandat?

- Nå ser ikke det ut til å bli aktuelt, men jeg tror ikke at militær operasjon kan skape fred i Syria. Vesten klarer sjelden å bombe på plass flere demokratier, sier Audun Lysbakken.

- Stopp våpnene Rødts Bjørnar Moxnes går enda lengre.

- Nå må vi unngå å forverre situasjonen. Det kan en krig fort gjøre, uansett FN-mandat eller ikke. Vi kan gjøre mye annet for å hjelpe Syria, uten å bruke vold. Jeg frykter at bombing fra NATO eller USA vil koste flere sivile livet og styrke de ekstreme islamistiske delene av opprørsgruppene. Når vi ser bildene fra Syria, har vi selvfølgelig alle lyst til å handle raskt. Men hvis vestens reaksjon bare forverrer situasjonen, hjelper vi ikke de sivile, sier han.

Moxnes og Rødt mener at Norge heller må ta initiativ til å stoppe våpenleveransene inn til Syria,.

UTELUKKER IKKE: Venstres Trine Skei Grande sier at det finnes positive erfaringer med å gå utenom FN. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
UTELUKKER IKKE: Venstres Trine Skei Grande sier at det finnes positive erfaringer med å gå utenom FN. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

- Norge bør foreslå en våpenembargo, et forbud mot å selge våpen til partene som kriger i Syria. Kommer man ingen vei med det, må Norge på egen hånd stoppe salg av våpen til land der det er fare for at de kan ende opp i Syria, sier Moxnes, som samtidig savner en tydeligere linje fra Espen Barth Eide.

- Regjeringa må avklare tydelig om det er aktuelt å delta i et angrep mot Syria uten FN-mandat, det holder ikke med advarsler, sier han.