Venstre vant i Brasil

Lula vant valget i Brasil. Med han tar landet et steg til venstre. Nå venter folket på handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skorter neppe på viljen hos den 57 år gamle sosialisten og fagforeningskjempen. Men han må vente seg motstand, både fra næringslivet i sitt eget hjemland og fra skeptiske utenlandske investorer, sa analytikere mandag.

Lula tilhører arbeiderpartiet, er tidligere fagforeningsleder og representerer nå en koalisjon av flere mindre venstrepartier. Han har lagt mye av sin radikale fortid bak seg og argumenterer nå for en moderat økonomisk politikk, samtidig som han vil bedre de sosiale forholdene når det gjelder alt fra utdanning til helse. Likevel er finansnæringen spent.

USAs reaksjon på Lulas valgseier var svært avmålt. - Presidenten gratulerer valgets vinner og ser fram til å samarbeide med ham, var alt George W. Bushs offisielle talsmann Ari Fleischer ville si til pressefolk om bord i presidentflyet Air Force One.

Klart mandat

Enten USA liker det eller ikke, har Lula fått er klart mandat til å gjennomføre sitt politiske program. Han fikk mer enn 61 prosent av stemmene i annen og avgjørende omgang av det brasilianske presidentvalget søndag, mot snaue 39 prosent for motkandidaten Jose Serra.

Oppgavene står i kø for den nye presidenten. Langt over 50 millioner av Brasils til sammen 175 millioner innbyggere lever i fattigdom, arbeidsledigheten er skyhøy og valutaen real har mistet 40 prosent av sin verdi i løpet av året.

Lula har forsøkt å berolige markedene ved å love å føre en sentrumsorientert politikk. Han ber næringslivet samarbeide med den nye regjeringen, og sier han vil arbeide for overskudd på statsbudsjettet samtidig som han gjennomfører omfattende reformer.

Med falkeblikk

For i det hele tatt å komme i gang med dette arbeidet, må Lulas arbeiderparti, PT, først fylle mer enn 2.500 sjefsstillinger og 4.000 mellomlederposter i Brasils regjeringsapparat. Både innenlandske og utenlandske investorer vil følge utnevnelsene med falkeblikk.

Lulas parti understreker at fagbevegelsen så vel som næringslivet har et stort ansvar for å bidra til at landet overvinner den økonomiske krisen.

- Vi må krysse grensene mellom høyre og venstre og forene landet, sier PT-leder Jose Dirceu.

Medarbeidere av den påtroppende presidenten har sagt at Lula vil utnevne en gruppe på 55 politikere og teknokrater som skal legge grunnlaget for hans styre. Lula selv tas i ed som president Fernando Enrique Cardosos etterfølger 1. januar neste år.

(NTB)

<B>VINNER:</B> Brasils kommende president Luiz Inacio Lula da Silva vant valget.