Venstre: Vi vil ikke bruke penger for å bygge opp «festning Europa»

Kaller Per Sandbergs forslag om asylmur «kynisk og bakstreversk».

«BAKSTREVERSK» Guri Melby (Venstre) mener Frp bygger opp urealistiske forventninger til hva vi kan gjøre for å stoppe innvandringsstrømmene til Europa. Foto: Venstre
«BAKSTREVERSK» Guri Melby (Venstre) mener Frp bygger opp urealistiske forventninger til hva vi kan gjøre for å stoppe innvandringsstrømmene til Europa. Foto: VenstreVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's Per Sandberg vil bruke hundrevis av norske skattemillioner til å bygge en asylmur, for å holde illegale flyktninger ute fra Europa.

Venstres Guri Melby kaller forslaget «kynisk og bakstreversk».

- Det er bakstreversk å tenke at vi kan løse utfordringene ved innvandring ved å mure oss inne. Det er inhumant, fører meg seg mye lidelser, og tar bare tak i symptomene på problemet. I tillegg vil flyktningstrømmen alltid finne nye veier inn. Det siste vi trenger er å øke drukningstallene i Middelhavet, sier hun.

-  Vi i Venstre vil ikke bruke penger for å bygge opp «festning Europa».

- Urealistisk Melby mener Sanbergs forslag viser hvor store forskjeller det er mellom de to partiene.

- Dette viser at det er en stor avgrunn mellom Venstre og Frp. Vi har hele tiden sagt at vi helst ønsker oss en regjering sammen med Høyre og Krf, sier hun.

Melby mener pengene heller bør brukes på å bygge opp et mer robust gresk mottakssystem for flyktninger, og ikke minst bidra til bedre kår i Tyrkia og andre omliggende land.

- I tillegg kan ikke Norge uten videre bestemme at det skal bygges en mur i Hellas. Dette viser at Frp bygger opp urealistiske forventninger til hva vi kan gjøre for å stoppe innvandringsstrømmene, sier Melby.

- Flyktningestrømmen løses ikke av murer, men av sterkere økonomisk vekst og bedre sosiale kår i landene rundt oss.     

Andre tiltak Michael Tetzschner, innvandringspolitisk talsmann i Høyre, peker også på at Norge ikke uten videre kan bestemme at det skal bygges en mur på grensa mellom Hellas og Tyrkia.

- Hvordan grensene skal sikres er justis- og politifaglige spørsmål, som ikke løses ved tilfeldige innfall fra enkeltland, men gjennom samarbeidet i Schengen-organene i samarbeid med statene med yttergrense, sier han.

- Er det en god ide å bruke norske skattemillioner på en mur for å holde illegale innvandrere ute?

- Det er ikke sånn det fungerer. Vi er med i et Schengen-samarbeid, og må gi de ressursene de bestemmer seg for at trengs for å sikre en ytre grense både mot smugling og illegal innvandring. En av oppgavene til Schengen er å forsterke grensen der man mener den er for svakt bevoktet, sier han.

Tetzschner mener imidlertid det er andre ting som er viktigere enn å bygge en mur.

- Jeg mener andre tiltak som id-sjekker og nye informasjonssystemer mellom landene er minst like viktig. Internasjonalt verserer det falske dokumenter som en mur ikke vil kunne hjelpe mot.

- IKKE OPP TIL ENKELTLAND: - Hvordan grensene skal sikres er justis- og politifaglige spørsmål, som ikke løses ved tilfeldige innfall fra enkeltland, men gjennom samarbeidet i Schengen-organene i samarbeid med statene med yttergrense, sier Michael Tetzschner, innvandringspolitisk talsmann i Høyre. 

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- IKKE OPP TIL ENKELTLAND: - Hvordan grensene skal sikres er justis- og politifaglige spørsmål, som ikke løses ved tilfeldige innfall fra enkeltland, men gjennom samarbeidet i Schengen-organene i samarbeid med statene med yttergrense, sier Michael Tetzschner, innvandringspolitisk talsmann i Høyre. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer