Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre vil bruke 4,5 milliarder på krisepakke

- Krise på Vestlandet betyr krise for Norge, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

NYE ARBEIDSPLASSER Venstre-nestleder Terje Breivik la under landsmøtet fram 30 tiltak for å møte økende ledighet og for å skape nye arbeidsplasser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NYE ARBEIDSPLASSER Venstre-nestleder Terje Breivik la under landsmøtet fram 30 tiltak for å møte økende ledighet og for å skape nye arbeidsplasser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): - Det er krise på Vestlandet. Og når det er krise på Vestlandet, betyr det krise for Norge. Fallet i oljeprisen har ført til at tallet på de som har mistet jobbene har passert 40 000. Det betyr også at tempoet i det grønne skiftet går ned fordi leverandørbedriftene ligger i front når det gjelder å utvikle ny teknologibedriftenes handlingsrom for teknologi, sa nestleder Terje Breivik da han la fram 30 tiltak for å møte den økende ledigheten og for å skape nye arbeidsplasser.

Venstre vil søke gjennomslag for forslagene i forhandlingene om et grønt skatteskifte som pågår på Stortinget nå, i revidert nasjonalbudsjett i vår, men først og fremst i statsbudsjettet for neste år.

Framskynde jernbaneprosjekter Tiltakspakken vil koste 4, 5 milliarder i 2017.

Venstre vil framskynde utbygging av transportløsninger rundt de store byene, særlig på Vestlandet, til en pris av 1, 5 milliarder kroner, og vil bygge ut infrastruktur for hydrogen og el-biler.

Akuttiltak Partiet mener det trengs kortsiktige, akutte tiltak for å møte den økede ledigheten.

Blant forslagene er
* framskynding av byggeprosjekter på Vestlandet
* skattefradrag for håndverkstjenester knyttet til energiefektiviseringstiltak i egen bolig
* la arbeidledige som starter egen bedrift
* beholde rett til dagpenger inntil tre år
* krafttak for energiøkonomising på sokkelen gjennom grønt skatteskifte for petroleumsindustrien.
* undersøke muligheten for redusert arbeidsgiveravgift i områder eller næringer som sliter med høy ledighet.
Dette er tiltak Venstre vil slåss for å få gjennom i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Krise i vekst På spørsmål om Venstre mener regjeringen har gjort for lite for å møte krisa, svarer Breivik:

- Det vi har gjort sammen med regjeringen til nå, har vært med på å redusere krisa. Erna har rett i at de tiltakene vi har fått på plass, virker, og de vil virke sterkere og sterkere. Men fortsatt er det en krise i vekst. Det er opplagt behov for å gjøre mer raskere. Det er dårlig trøst for de som mister jobben nå, at det kommer tiltak senere, sier Brevik til Dagbladet.

Nye arbeidsplasser Venstre legger også fram flere forslag til å styrke gründerskap og etablering av nye bedrifter, blant annet to nye såkornfond. Partiet vil bruke 500 millioner mer til forskning og innovasjon i 2017.

Hele Norges coronakart