ENDRINGER:  Begrunnelsen som landsmøtet i Tromsø sluttet seg til søndag, er at ekstreme holdninger må bekjempes i det åpne rom. FotO: NTB Scanpix.
ENDRINGER: Begrunnelsen som landsmøtet i Tromsø sluttet seg til søndag, er at ekstreme holdninger må bekjempes i det åpne rom. FotO: NTB Scanpix.Vis mer

Venstre vil fjerne rasismeparagrafen

- Ekstreme holdninger må bekjempes i det åpne rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrunnelsen som landsmøtet i Tromsø sluttet seg til søndag, er at ekstreme holdninger må bekjempes i det åpne rom.

I vedtaket heter det blant annet at «Ytringsfriheten bør utvides slik at ekstreme eller hatefulle ideer og fordommer kan utfordres i det offentlige rom».

Dette er i tråd med hva Unge Venstre gikk ut med i går, hvor de fortalte at de ønsket å gå inn for å fjerne straffelovens paragraf 135a - rasismeparagrafen.

Forslaget fra ungdomspartiet innebærer også å fjerne andre lover som det mener hindrer ytringsfrihet, skriver avisa Dagen.

- Vi må få ytringene fram, så vi kan bekjempe dem gjennom gode motargumenter, ikke forbud, sier Unge Venstre-leder Tord Hustveit.

Han argumenterer med at paragrafen sjelden benyttes i rettssystemet og at andre paragrafer vil beskytte enkeltpersoner mot injurierende utsagn.

- Ytringer mot grupper er forkastelige, men må få lov til å være en del av den offentlige debatten, i stedet for å foregå i mørke ekkokammer på nett, sier lederen i Unge Venstre.

Forslaget behandles lørdag under partiets landsmøte i Tromsø - før et eventuelt vedtak fattes søndag.

(NTB)