Venstre vil gi skattelette til grønne valg i hverdagen

Velger du kollektivt som reisevei til og fra jobben, vil Trine Skei Grande gi deg nesten 2000 kroner i skattelette.

GRØNNE LETTELSER: Trine Skei Grande vil smøre velgerne som tar grønne valg i hverdagen med skattelettelser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GRØNNE LETTELSER: Trine Skei Grande vil smøre velgerne som tar grønne valg i hverdagen med skattelettelser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå kommer Venstre-leder Trine Skei Grande med en rekke forslag til skattelettelser om flere tar grønne valg i hverdagen.

Billigere månedskort
Venstre legger blant annet 1.900 kroner på bordet for hver ansatt hvor arbeidsgiver betaler for månedskortet. Alt for å få flere til å bruke kollektivt til og fra jobb.

- Om vi klarer å gjøre det litt enklere å velge grønt, vil summen av alle de små tingene bli en stor kraft. Derfor vil vi for eksempel gi skattefritak til folk som får månedskort av jobben, sier Grande til Dagbladet.

- Må tilrettelegges I går gikk de borgerlige partiene ut og lovet skattelette til energisparingstiltak i hjemmet. Det er Venstre godt fornøyd med, men ifølge Venstre-lederen må det flere skattelettelser til for at folk skal bli mer miljøvennlige i hverdagen.

Med Venstres modell kan det bety fra opptil 14 000 kroner i lettelser per bolig.

- Jeg tror veldig mange har lyst til å være mer miljøvennlige og ta flere grønne valg, men får det ikke til fordi det ikke er tilrettelagt for det. Det siste klimabarometeter viste at 50 prosent av det norske folk sier at hvis de hadde hatt skattefradrag for miljøinvesteringer i egen bolig, hadde de gjort det.

Flere tusen å spare For en skattebetaler bosatt i Oslo, som energieffektiviserer boligen, vil det kunne bety grønne skattelettelser på 16 000 kroner i året. Det er inkludert skattefritak for månedskort og lavere moms på frukt, grønt og økologisk mat.

Dette er noen av de andre tiltakene Venstre går inn for:

• Fjerne dokumentavgiften med 25 000 kroner per million i kjøpesum for boligeiere med såkalte plusshus, hus som er netto energiprodusenter.

• Fjerne moms på leasing av el-biler. Det kan bety hele 7500 kroner billigere el-bil i året.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

Valget finner sted 9. september i år, men det er mulig å forhåndsstemme. Kommuner kan velge å også ha åpne valglokaler 8. september.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.
• Se alle valgvideoene her.
• Ta Dagbladets valgomat.
• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

• Gi bønder som vil legge om til økologisk landbruk vil få et ekstra jordbruksfradrag på 5600 kroner.

• Momsfritak på økologisk mat, frukt og grønt

- Virkningsfullt Grande mener skattelette er at av de mest virkningsfulle tiltakene som finnes for å få til en grønnere økonomi.

- Det finnes ikke noe tiltak virker som bedre. Likevel er denne regjeringen i mot det fordi det kan være slik at de med mye penger får grønnere hus enn dem med lite penger. Det viser en forskjell på denne regjeringen og oss, sier hun.

 Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer