Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre vil ha økt konkurranse i lufta

Men er usikre på tiltakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venstre er lei av kanselleringer i lufta. Nå tar de kontakt med AVINOR og Norwegian for å få innspill til tiltak for å bedre konkurransesituasjonen.

- I den siste tiden har vi opplevd en rekke problemer knyttet til kanselleringer i flytrafikken. Både private og forretningsreisende opplever dette som et stort problem, sier Venstres Borghild Tenden i en pressemelding.Ikke tilfeldig timing At dette utspillet kommer midt i innspurten av meglingene hos SAS Braathens, er neppe tilfeldig. Selskapet har hatt store problemer den siste tiden og har måttet kansellere en rekke flyginger.

Kolstø nekter heller ikke for dette.

- Det ligger en undertone der, ja, trenger vi å si mer?I dag er det SAS Braathens og Norwegian som slåss om passasjerene på innenriksrutene.

- Vi vil høre hva bransjen selv mener, og da spesielt underdogs som Norwegian og Sterling, sier informasjonsrådgiver for Venstre, Jan-Christian Kolstø, til Dagbladet.no.

Danske Sterling er for øvrig ikke en aktør på det norske markedet. Selskapet flyr riktignok fra ulike destinasjoner i Norge, men har kun utenriksruter på sitt program.

Venstre kan ikke utdype eksakt hvilke tiltak som bør iverksettes for å øke konkurransen på innenriksruter.


Konkurransen fins - Konkurransesituasjonen på markedet innenriks er reell, mener informasjonsansvarlig i Norwegian, Anne Grethe Ellingsen.

For de to flyselskapene som dominerer innenriksmarkedet, er markedet ekstremt prisfokusert. Ingen av selskapene har råd til å fly med tomme seter, og det er ikke heller ikke alle ruter som er like lønnsomme.

VIL ØKE KONKURRANSEN: Men Venstre vet ikke hvordan. Illustrasjonsfoto: Scanpix
VIL ØKE KONKURRANSEN: Men Venstre vet ikke hvordan. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Det er to store aktører på markedet i dag. Det kan tenkes at det er plass til en nummer tre, men da må tredjemann ha et lavt kostnadsnivå, sier Anne Grethe Ellingsen.

- Vi har klart å kutte kostnader på kort tid. Nå ligger vi på samme nivå som EasyJet, sier Ellingsen.


Vil ha tilbake ulønnsom rute

Venstres Gunn Berit Gjerde er spesielt opptatt av ruten Ålesund-Oslo.

- Enkelte strekninger rammes kraftig, ettersom disse kun trafikkeres av ett enkelt flyselskap, og siden buss- og togforbindelsen er begrenset. Ålesund-Oslo er et eksempel på en slik strekning, sier Gjerde i pressemeldingen.

Men akkurat denne ruten var ikke lønnsom for Norwegian, så selskapet la ned ruten etter et knapt år.

- Alle ville at vi skulle komme. Vi kom, men det lønte seg ikke, så vi la ned ruten i august 2004 etter et knapt års drift, sier Ellingsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media