Venstre vil ha svar på hvorfor de blir syke

Foreslår nasjonalt kompetansesenter for kjemikalieskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Venstrerepresentantene Gunnar Kvassheim, Gunvald Ludvigsen og André N. Skjelstad leverer over helga et såkalt dokument 8-forslag til Stortinget.

«Det avdekkes stadig nye områder hvor det er sannsynlighet for at kjemikaliebruk på arbeidsplassen har medført varige helseskader (...) Stortinget ber regjeringen opprette et Nasjonalt kompetansesenter med kjemikalieskade og forskning som hovedanliggende,» heter det i forslaget.

- Viktig å være på alerten

Venstre mener at et slikt senter kan motvirke helseskade knyttet til kjemikaliebruk.

- De arbeidsmedisinske avdelingene sitter på mye kompetanse, men vi oppfatter ikke at det er enhetlig tenkning i dag. Nye kjemikalier introduseres i arbeidslivet hele tida. Derfor er det viktig å være på alerten, sier stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) som sitter i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

- Med et enheltlig fokus vil det være enklere å komme i mål. Et nasjonalt kompetansesenter vil kunne se denne totaliteten, sier Skjelstad til Dagbladet.no.

Vil ha sterkere kontroll

«Venstre er klar over at det knytter seg vanskeligheter til å diagnostisere helseskader knyttet til kjemikalier, fordi årsakssammenhengene kan være uklare. Dette fordi stadig nye produkter kommer inn på markedet og forskningen henger etter når det gjelder å undersøke helseskade,» skriver stortingsrepresentantene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer