Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre vil ikke fremme mistillit

KØBENHAVN (NTB-RB): Venstre og de konservative i Danmark vil ikke fremme mistillitsforslag mot statsminister Poul Nyrup Rasmussen hvis det ikke på forhånd er flertall for mistillit. Det sa Venstres leder Uffe Ellemann Jensen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om mistillit er kommet opp i forbindelse med Færøy-rapporten, som avslører at danskene førte Færøyenes landsstyre bak lyset i forbindelse med at Den Danske Bank kvittet seg med aksjemajoriteten i Føroya Banki i 1993. Bankens økonomiske tilstand ble framstilt som langt bedre enn det den faktisk var. Rapporten ble lagt fram i går ettermiddag.

Venstres leder vil imidlertid forfølge sin egen påstand om at Nyrup Rasmussen feilinformerte det danske folketing, og vil sammen med den konservative partileder Per Stig Møller forøke å skaffe dokumentasjon på dette.

Etter Ellemann Jensens oppfatning har Nyrup Rasmussen unnlatt å informere blant andre den færøyske lagmann Marita Petersen om planene om at Den Danske Bank skulle overlate sin majoritetsaksjepost i Føroya Banki til Færøyene. Spørsmålet er på hvilket tidspunkt den danske statsministeren kjente til planene, om han kjente til at Føroya Banki i realiteten var insolvent, og om han bevisst har holdt informasjon tilbake.

Blant aktuelle dokumenter er et notat fra Schlüter-regjeringen s tid før bankavtalen ble inngått, og som Nyrup Rasmussen benekter å ha sett. I notatet framgår det at Føroya Banki og en annen færøybank som var i vanskeligheter, trengte kapitaltilførsler på 1,5 milliarder kroner.

- Nyrup Rasmussen forsøker å skape inntrykk av at han ikke var orientert om de svært alvorlige vurderingene av bankens framtidsutsikter, mener Venstre-formannen.

Opplysningen om kapitalbehovet framgår ikke av et ajourført notat som Nyrup har hatt, men Ellemann mener det ikke gjør noen forskjell. - Det står mange andre tall der som tilsammen tegner et katastrofebilde, sier han.

Overtakelsen av den skakkjørte banken har kostet færingene omkring en milliard kroner. Den danske statsministeren har antydet at Færøyene skal kompenseres for tapene de ble påført.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!