Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre vil la homofile gi blod

Venstres landsstyre enige om krav.

BER OM ENDRING: Venstres nestleder og parlamentariske leder på Stortinget, Trine Skei Grande, utfordret regjeringen etter partiets landsstyremøte i Oslo i dag. FOTO: SCANPIX
BER OM ENDRING: Venstres nestleder og parlamentariske leder på Stortinget, Trine Skei Grande, utfordret regjeringen etter partiets landsstyremøte i Oslo i dag. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne uka ble det kjent at Sverige opphever det omstridte forbudet mot homofile blodgivere. I går vedtok Venstre at de ønsker at Norge skal følge etter.

KrFU-støtte
KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad ba onsdag om liknende lover i Norge, og i dag fulgte Venstre opp. På sitt landsstyremøte i Oslo, ble det vedtatt et uttalelse der man ber regjeringen om å endre de nåværende reglene.

Bakgrunnen for forbudet som eksisterer i dag, er at sex mellom menn gir økt risiko for hepatitt og HIV. Antistoffene mot disse sykdommene er imidlertid alltid sporbare i blod i løpet av 3 måneder etter smitte, og i svært sjeldne tilfeller opp mot et halvt år.

I Sverige har man valgt å ha en karantenetid for homofile på ett år.

Venstre mener det ikke er grunnlag for å si at homofile menn i faste forhold eller som ikke har byttet partner på et år, bedriver risikoatferd.

- Ingen menneskerett
Partiet vil at menn som har sex med menn må vurderes som blodgivere på individuelt grunnlag, og oppfordrer regjeringen til å sikre at bare helsemessige årsaker ligger til grunn for utestengelse.

- Venstre mener ikke at det er en menneskerett å skulle gi blod, og det bør generelt være strenge helsemessige krav til alle blodgivere. Men alle bør ha rett til en individuell vurdering av egnethet som blodgiver, uavhengig av seksuelle preferanser. Dermed må Norge følge etter Sverige og avslutte en diskriminerende og utdatert blodgiverpraksis overfor menn som har sex med menn, skriver Venstres landsstyre i sin uttalelse.

Kritiserte regjeringen
I talen til landsstyret i formiddag, brukte Trine Skei Grande tungt skyts mot regjeringen. Hun nevnte ikke de andre opposisjonspartiene med ett ord.

- Vi vil ha flere kompetente folk i offentlig sektor, flere lærere og sykepleiere og folk med annen kompetanse. Men vi vil at de skal ta seg av barna, av de syke og av andre grupper som trenger det. Vi vil ikke ha enda flere offentlige ansatte som bare flytter papir, sa Skei Grande.

Hun nevnte flere eksempler på sosialdemokratiets velferdsmodell som et system der rigide regler og forskrifter legger hindringer i veien for en helt nødvendig fornyelse i offentlig sektor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media