Statsbudsjett 2017

Venstre vil øke bensinavgift med 50 øre og dieselavgift med 1 krone i forhold til i dag

Venstres forslag til grønt skifte vil avgjøre hvor tøffe budsjettforhandlingene blir.

KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande (th) og Terje Breivik holder pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017 i møtelokalene til ASKO i Oslo tisdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLIMABUDSJETT: Trine Skei Grande (th) og Terje Breivik holder pressekonferanse om Venstres alternative budsjett for 2017 i møtelokalene til ASKO i Oslo tisdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag presenterer Venstre sitt alternative budsjett for 2017, og dermed også sitt forslag til det grønne skiftet.

I budsjettet går de inn for å øke bensin- og dieselavgiften med henholdsvis 15 og 65 øre mer enn regjeringen legger opp til i sitt forslag til statsbudsjett.

Dermed foreslår Venstre en økning i veibruksavgift på 50 øre på bensin og 1 krone på diesel i forhold til dagens nivå. Dette er noe høyere enn det de gikk inn for i sitt alternative budsjett for 2016.

Venstre legger opp til et grønt skatteskifte som inkluderer 7,5 milliarder i påløpte økte skatter og avgifter på miljøfiendtlig atferd, og 7,5 milliarder i reduserte skatter og avgifter på miljøvennlig atferd.

- Dette går i null. Her gir vi tilbake krone for krone sektorvis, dette er ikke en skatteskjerpelse, men et skatteskifte. Alle går i balanse, men hvis du velger grønne løsninger så går du i pluss, understreker Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Flat CO2-avgift

De vil også innføre en flat CO2-avgift på 500 kroner per tonn CO2-ekvivalenter. Dette er et forslag som tidligere er blitt slått ned av både Høyre, Frp og KrF.

Til tross for at bensin og diesel blir dyrere med Venstres forslag, skal ikke transportsektoren stoppe opp, ifølge Grande. Hun sier 85 øre påslag er tippepunktet som gjør biodiesel mer lønnsomt enn fossilt diesel.

- Jeg har en sms som jeg ikke har fått svart på enda, fra en som lurer på hvordan han skal få kjørt ut dasspapir når det er så høy diesel. Vi kommer fortsatt til å kjøre ut dasspapir, men vi kan gjøre det ut norsk biodisel, lagd av norsk skog, sier Grande.

Akkurat hvor store kutt i utslippene prisøkningen vil gi, kan derimot Venstre ikke svare på.

- Vi hadde ønsket å ha dette med, og spurte Cicero om å gjøre en slik beregning, men for å være helt ærlig hadde vi ikke råd. Vi er helt avhengig av at regjeringen kan lage disse beregningene, sier hun.

Vil til Paris

- Vi har som mål å forklare hva innholdet som trengs for å få til et grønt skifte. Som statsministeren og finansministerens lovet ved forrige budsjett, skal dette bli et budsjett som skal ta oss til Paris. Vi trenger å få gjennom det grønne skiftet, sier Trine Skei Grande som mener budsjettet de legger fram i dag starter veien dit.

- Vi gjør mye annet også, en stor fattigdomspakke og innsats for arbeidsplasser som er viktig for Norge, sier Grande.

Ifølge Terje Breivik omprioriterer Venstre ca 40 milliarder kroner i budsjettet, og ender opp i cirka 7 milliarder kroner mindre i oljepengebruk enn regjeringen.

Budsjettet vil legge lista på akkurat hvor tøffe budsjettforhandlingene med regjeringen og KrF vil bli. Høyre og Frp har blant annet sagt at det ikke vil være rom for å forhandle på drivstoffavgiftene.

Allerede før presentasjonen, er flere budsjettposter kjent:

  • Venstre vil ha nullmoms på kollektivtransport og åpner for å redusere årsavgiften på bil for de uten kollektivtilbud, skrev Dagbladet søndag.
  • Venstre vil fjerne regjeringens forslag til kuttet i bompengesatser på 500 millioner kroner, meldte VG i forrige uke.
  • Både KrF og Venstre vil skrote regjeringen finansskatt. Opplegget skal ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett gi 1,8 milliarder kroner i inntekter, skriver DN.
  • Venstre krever 2000 nye studieplasser til en verdi av 200 millioner kroner, hvorav en andel er øremerket IKT-utdanning, skrev Dagbladet torsdag.
  • I sitt alternative statsbudsjett foreslår Venstre en pakke på 1.6 milliarder kroner til gründere og selvstendig næringsdrivende, melder E24.
  • Venstre foreslår å bruke nærmere 660 millioner på digitalisering og IKT, og ønsker en ekstra time på barneskolen til programmering, ifølge Nettavisen.

Ettersom Frp's fylkesledere sier til Dagbladet at de heller vil gå ut av regjeringen enn å gi Venstre flere klimaseiere, og ifølge Adresseavisen tror ti av Venstres fylkesledere at det går mot regjeringskrise, tyder alt på at dette er krav som kan skape bråk.

Tøffe krav

Som Dagbladet skrev i starten av oktober, vil Venstre ha med seg en rekke klimakrav inn i forhandlingene, i tillegg til budsjettpostene nevnt over.

Øverst på lista står en flat CO2-avgift, noe Venstre ikke fikk gjennomslag for i forhandlingene i forkant av budsjettet.

Mens Venstre rasler med sablene og i ulike ordelag har truet med både budsjett- og regjeringskrise, går KrF inn i budsjettforhandlingene med en mer diplomatisk tone. Beskjeden fra KrF-leder Knut Arild Hareide var klar da han mandag la fram partiets alternative statsbudsjett:

- Vi stiller ingen ultimatum, sa Hareide da KrF la fram sitt alternative budsjett mandag, og utdypet overfor Dagbladet:

- Vi ser oss i en fredsmeklerrolle denne høsten.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer