Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre vil stramme inn på midlertidige ansettelser

Venstre vil kreve maksimal varighet på to år for midlertidige ansettelser når forhandlingene om endringene i arbeidsmiljøloven starter i Stortinget tirsdag.

VIL STRAMME INN: Venstre og stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn vil ha strengere regler for bruk av midlertidig ansatte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VIL STRAMME INN: Venstre og stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn vil ha strengere regler for bruk av midlertidig ansatte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre kan sikre regjeringen flertall for endringer i arbeidsmiljøloven uten hjelp fra Kristelig Folkeparti, men det vil partiet ikke gjøre uten motytelser. Venstre har programfestet at midlertidige ansettelser maksimalt skal vare i to år, ikke fire, som Høyre ønsker.

- Venstre går til forhandlingene med krav om en kraftig reduksjon av den maksimale lengde for midlertidig ansettelser og for når arbeidstaker skal ha krav på fast ansettelse, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Regjeringspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti skal etter planen forhandle om de planlagte endringene i arbeidsmiljøloven i fem uker.

- Høyre gir ikke etter Rotevatn sa til NTB i slutten av januar at Venstre holder fast ved støtten til regjeringens forslag om generell adgang til midlertidige ansettelser. Partiet er også innstilt på å sikre flertall for nye regler for overtids- og søndagsarbeid samt økte aldersgrenser i arbeidslivet.

Høyre på sin side vil ikke gi etter og fastholder at fire år må være grensen for fast ansettelse.

- Høyre ønsker å opprettholde dagens fireårsregel, fordi den gir fleksibilitet til både arbeidsgivere og arbeidstakere i dag, og den tror vi at vi skal beholde, sier saksordfører Arve Kambe til NRK mandag kveld.

Offentlig sektor Venstre vil også ha en kraftig innstramming i muligheten for bruk av midlertidige stillinger i offentlig sektor, samtidig som reglene i privat sektor må gjøres enklere og mer fleksible.

- Målet vårt er at det skal bli like regler for arbeidstakere i privat og offentlig sektor, sier Rotevatn.

I dag er det store forskjeller i hva som er lovlig midlertidighet avhengig av om arbeidsforholdet reguleres av arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven eller universitets- og høyskoleloven.

- Derfor går Venstre til forhandlingene med krav om å likestille regelverket for midlertidig stillinger i tjenestemannsloven, høyskole - og universitetsloven og arbeidsmiljøloven, sier Rotevatn.

KrF motstander - Vi har sett eksempler på at leger i sykehusstillinger, forskere og andre i universitets- og høyskolesektoren er midlertidig ansatt i opptil ti år. Det er urimelig, sier Rotevatn, som skal forhandle på vegne av Venstre.

Regjeringens andre støtteparti KrF er motstander av en generell adgang til midlertidige ansettelser. Partiet håper i stedet å få regjeringspartiene og Venstre med på en annen løsning

- Vi vil at reglene som man har i staten og høyskolesektoren, også blir gjort gjeldende i privat og kommunal sektor, uttalte KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB i slutten av januar.

(NTB)