EGET FORSLAG: Venstre-leder Trine Skei Grande, nestleder Ola Elvestuen (t.v.) og partiets forsvarsnestor Bernt Stilluf Karlsen (t.h.) la i ettermiddag frem partiets alternative langtidsplan for Forsvaret. 
EGET FORSLAG: Venstre-leder Trine Skei Grande, nestleder Ola Elvestuen (t.v.) og partiets forsvarsnestor Bernt Stilluf Karlsen (t.h.) la i ettermiddag frem partiets alternative langtidsplan for Forsvaret. Vis mer

Søker samarbeid med Arbeiderpartiet om nytt Forsvar:

Venstre vil utsette jagerflykjøpet og skrote nye overvåkingsfly

Vil heller bruke pengene på Hæren og Heimevernet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens samarbeidsparti Venstre kaster seg inn i den opphetede forsvarsdebatten ved å legge frem sin alternative langtidsplan for Forsvaret.

Partiet går inn for å utsette innkjøpet av nye kampfly for å få mer penger til å styrke landforsvaret gjennom Hæren og Heimevernet. Dermed bryter de radikalt med regjeringen, som mener innfasingen av de nye F-35-flyene er det viktigste enkelttiltaket for å styrke forsvarsevnen og Luftforsvaret i den kommende fireårsperioden.

Venstre mener de økonomiske og finansielle opplysningene i regjeringens forslag til langtidsplan er kritikkverdige og dårlige.

I en pressekonferanse på Stortinget i ettermiddag, kunne Venstre-leder Trine Skei Grande presentere partiets alternativ.

- Det er kanskje litt spesielt, men vi har funnet det nødvendig, sier Grande.

ADVARER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide advarer mot å tukle med kampflyplanene. Her under seremonien da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas.
Foto: Laura Buckman / NTB scanpix
ADVARER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide advarer mot å tukle med kampflyplanene. Her under seremonien da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas. Foto: Laura Buckman / NTB scanpix Vis mer

Hun sier forsvarsplanen blir en del av rammene for forhandlingene Venstre skal være med på i forbindelse med statsbudsjettet.

- Det er frustrerende at vi bare har hatt antagelser i forhold til beløp. Det har vært veldig vanskelig å få anslag på driftskostnader og investeringer fra regjeringen. Men vi har hatt god tilgang på fagfolk for å gjøre egne anslag, sier hun.

Venstre har beholdt regjeringens foreslåtte totalramme med en økning på 165 milliarder kroner de neste 20 årene, samtidig som de mener forslaget de har kommet frem til er mer bærekraftig og realistisk.

- Vi legger opp til de samme rammene innen investeringer og drift, men prioriterer annerledes. Målet vårt er å påvirke de andre partiene, og spesielt utfordre Arbeiderpartiet, for å få til omprioriteringer, sier Grande.

Prioriterer landforsvaret

Venstre vil fremskynde investeringene i Hæren, med levetidsforlengelse av Leopard-stridsvognene, innkjøp av nytt artilleri, og kampluftvern.

I tillegg vil Venstre styrke grensevakten med et nytt kompani grensejegere, samt etablere en helt ny jegerbataljon ved Garnisonen i Porsanger.

- Vi kan ikke utsette investeringene i Hæren. Derfor kan vi ikke sitte å vente på en ny landmaktstudie, slik Regjeringen vil, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Venstre vil også styrke Heimevernet, stikk i strid med reduksjonene regjeringen foreslår. I Venstres plan vil Heimevernet bestå av 45 000 personell, hvor 5000 inngår i en innsatsstyrke.

Venstre mener også å ha råd til å beholde Kystjegerkommandoen og korvettene innenfor sine rammer, og videreføre den nedleggingstruede helikopterbasen i Bardufoss.

- Alt er innenfor de samme økonomiske rammene som regjeringen foreslår. Derfor håper vi det er god grunn til å få støtte i de andre partiene, sier Trine Skei Grande.

Skroter nye overvåkingsfly

For å få råd til dette, vil Venstre utsette deler av kampflyinnkjøpene. Av de planlagte 52 flyene, er allerede 28 bestilt. De vil utsette bestillingen av de neste 18 med fem år, og avvente helt med bestillingen av de seks siste.

VIL BEHOLDE: Venstre vil både beholde Luftforsvarets base på Andøya, og de gamle Orion maritime overvåkingsflyene som er stasjonert der. De vil skrote regjeringens planer om å kjøpe inn nye og mer moderne overvåkingsfly. 
VIL BEHOLDE: Venstre vil både beholde Luftforsvarets base på Andøya, og de gamle Orion maritime overvåkingsflyene som er stasjonert der. De vil skrote regjeringens planer om å kjøpe inn nye og mer moderne overvåkingsfly.  Vis mer

- Venstre har tidligere vært skeptisk til antallet. Nå er vi forent om at det må bli 52. Men vi vil dytte innkjøpet av de siste 24 jagerflyene ut i tid, sier Grande.

I tillegg til å utsette innkjøp av de siste 24 av 52 kampfly, ønsker Venstre å skrote planene om å kjøpe inn fire nye maritime overvåkingsfly av den hypermoderne typen P-8 Poseidon, og heller videreføre bruken av de aldrende P-3C Orion-flyene. I tillegg vil partiet beholde Andøya som base for disse.

Hovedarkitekten bak Venstres forsvarsplan er partiveteranen Bernt Stilluf Karlsen. I 1999 ble han utnevnt til leder for Bondevik I-regjeringens forsvarspolitiske utvalg, men ble byttet ut da Stoltenberg I-regjeringen tiltrådte i 2000. Han har lenge vært en nestor i Venstre når det gjelder forsvarspolitiske spørsmål.

I tillegg har partileder Trine Skei Grande vært medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget siden 2013, og den utvidede forsvars- og utenrikskomité siden 2009.

Stridstema

De nye kampflyene blir et av de største stridstemaene når Stortinget i høst behandler den nye langtidsplanen. Også SV har tatt til orde for å bruke mindre penger på nye kampfly, og bruke mer penger på å styrke landforsvaret i Nord-Norge.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Liv Signe Navarsete, har også tatt til orde for en omfordeling til landforsvaret.

- Gjennom langtidsplanen vil regjeringen binde seg til store investeringer til blant annet ubåter og fly, uten å sikre helt nødvendige investeringer til Hæren og Heimevernet. Dette er en plan for en svekket landmakt, og å utsette investeringsplanene for landmakten et feigt forsøk på å tildekke dette, sa hun da regjeringen la frem sitt forslag.

Det er imidlertid lite trolig at Arbeiderpartiet, som med sin størrelse utgjør den avgjørende opposisjonen på Stortinget, vil være med på en utsettelse eller reduksjon i antall nye kampfly. Det ville i så fall være et brudd med egen politikk, ettersom regjeringens innkjøpsplan i følger opp de kampflyvedtakene som ble gjort av den rødgrønne regjeringen.

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (AP) har imidlertid selv flagget partiets skepsis til regjeringens langtidsplan. Denne er først og fremst knyttet til de innsparings- og kostnadsberegningene planen legger til grunn. I likhet med Trine Skei Grande, mener hun det har vært alt for liten åpenhet rundt beregningene langtidplanen er bygget på. Arbeiderpartiet har imidlertid ikke kommet med konkrete ankepunkter ennå.

Trine Skei Grande er spent på hvordan Arbeiderpartiet vil reagere på deres forslag, og håper de vil samarbeide om en ny retning.

- Det er derfor vi legger den frem så tidlig. Og vi har brukt tidligere AP-statsråd Anne Grete Strøm-Erichsens egne argumenter for hvorfor det er fornuftig å dytte på kampflyinnkjøpet, sier hun.

- Helt avgjørende

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har advart sterkt mot å sette kampflykjøpet opp mot prioriteringer i andre forsvarsgrener.

«Det er helt avgjørende for forsvaret av Norge at anskaffelsen gjennomføres og at det legges til rette for effektiv utnyttelse av F-35. Det legges opp til å videreføre og fornye evnen til luftromsovervåking, slik at Forsvaret innenfor rammen av NATOs integrerte luftforsvar kontinuerlig skal kunne overvåke norsk luftrom og tilstøtende områder», står det i regjeringens forslag til langtidsplan.

Stortinget har allerede gitt regjeringen bestillingsfullmakt til å anskaffe 28 F-35 kampfly. Disse er bestilt. To av de fire første flyene er levert, og skal brukes til treningsformål ved det internasjonale treningssenteret for F-35 i Arizona. De neste to forventes levert i løpet av 2016.

Regjeringen legger imidlertid opp til at Norge skal ha 52 fly.

«Kampfly er en strategisk kapasitet fordi den har en avskrekkende effekt gjennom at flyene kan reagere hurtig, har stor ildkraft og kan operere over store avstander. Flyene er avgjørende for å håndheve norsk suverenitet og skape den grad av luftkontroll som er nødvendig i fred, krise og væpnet konflikt. Flyene er også et viktig bidrag til NATOs forsvarsevne. Ambisjonsnivået for F-35 kampfly ligger derfor fast», skriver de.