FÅR NEI: Sylvi Listhaug får nei fra Venstre, sier
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR NEI: Sylvi Listhaug får nei fra Venstre, sier Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Venstre vraker hele Listhaugs asylpakke

Partiet sier angivelig nei til alle Listhaugs forslag, ikke bare bruddstykker av forslagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstres stortingsgruppe vil si nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag, melder TV 2.

Gruppa møtes onsdag ettermiddag for å behandle forslagene, og ventes nå å si nei til samtlige av Listhaugs kontroversielle forslag

Angivelig mener Venstres ledelse at forslagene fra Listhaug må sees på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november. 

SISTE: Dagbladet får opplyst at behandlinga fortsatt pågår på Venstres gruppemøte, men at det trolig går i retning av at partiet sier nei til de 40 forslagene. 

Nei til alt Høringsfristen for regjeringens innstramningsforslag i asylpolitikken gikk ut tirsdag. Det er lagt opp til pressetreff om beslutninga klokken 16.

Dermed vender partiet ifølge TV 2 tommelen ned for hele pakka, ikke bare bruddstykker av den, slik det på forhånd var venta. 

Skulle de vrake asylpakka, vil Venstre trolig be regjeringa om å vende tilbake til Stortinget med helt nye forslag. Disse vil Venstre kreve at er i takt med asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser. 

Vedum: Venstre driver politisk spill
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet av nyheten, dersom den skulle være riktig.

- Både vi og Venstre var med på et forlik, og da skal man også ha dialog underveis for å gjøre justeringer. Derfor synes vi det er rart å si nei til alt. Vi var jo enige om hovedlinjene før jul. Å si nei til alt blir mer et politisk spill, sier Vedum til Dagbladet. 

I desember sendte Sylvi Listhaug - som rykende fersk statsråd - 40 tiltak for en strammere asylpolitikk. Tiltakene vil, dersom vedtatt i sin helhet, gjøre Norge til et av Europas strengeste land når det kommer til innvandring. Listahug har blant annet uttalt at asylsøkerne som kommer hit må «yte og ikke bare nyte», og at hun frykter for sine barns framtid.

Det gikk også hett for seg i Stortingets spørretime i dag, hvor statsminister Erna Solberg måtte tåle skarp kritikk av integreringspolitikken som føres av regjeringa

Mye asylbråk  Seinest igår uttalte Venstre seg kritisk til Frps linje i asylsaker og hevdet partiet vingla :

- Det er nå fullt sprik i FrP, og det er alvorlig når et regjeringsparti med ansvar for integrering vingler i et så pass avgjørende tiltak i integreringspolitikken som norskkunnskaper og norskopplæring, sa innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad til Dagbladet.

Det har vært mye støy rundt asylsaker i det siste. Oslo Frp gikk lørdag inn for de omstridte innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken som Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen foreslo. Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet sågar lukkede mottak med fengsler. 

I tillegg fortalte Tybring-Gjedde på mandag at Norge ikke bør bruke ressurser på å lære asylsøkere norsk, men heller fokusere på engelsk, et språk han mener er mer nyttig når asylsøkerne etterhvert vender hjem. 

Dét forslaget vendte Sylvi Listhaug straks tommelen ned for