- Venstreekstremist mistenkt for Fortuyn-drap

En venstreekstrem hvit nederlender er arrestert for drapet på høyrepopulisten Pim Fortuyn i Nederland mandag, melder nederlandske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet arresterte mandag kveld det de oppga var en «ensom, hvit 33-årig nederlandsk mann» for drapet - trolig for å hindre etniske konflikter. Men politiet kjenner foreløpig ikke motivet.

Ifølge nederlandske aviser tirsdag er den mistenkte 33-åringen kjent av nederlandsk etterretning som en «venstreekstremist» fra den dypt religiøse nederlandske byen Harderwijk.

Det liberale og åpne Nederland forsøkte tirsdag å forstå rekkevidden av drapet på kontroversielle Fortuyn. 54-åringen lå an til å gjøre et brakvalg neste onsdag. Han ble skutt da han kom ut fra et intervju med en radiostasjon i byen Hilversum, mellom Amsterdam og Utrecht.

«Sjokk og sinne etter drapet på Pim Fortuyn» skriver Algemeen Dagblad tirsdag. «Vantro etter mordet på Fortuyn», skriver avisen Trouw. «Mye er fortsatt uklart om drapsmannen motiver, men hva som er klart, er at Nederland har tapt sin uskyld», heter det på lederplass i De Volkskrant om det første politiske drapet i landets historie.

Valget utsatt?

Det nederlandske parlamentet skal tirsdag ta stilling til om valget neste onsdag skal utsettes. Alle partier har innstilt valgkampen.

54-åringens uttalte mål var å bli den første åpent homofile statsministeren i Nederland. I tillegg til at han var åpent homofil, var han sterkt innvandringsfiendtlig, noe som er mer kontroversielt i Nederland, hvor mer enn 10 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn.

Professor Pim, som han likte å kalle seg, ble for noen måneder siden kastet ut av sitt tidligere parti Leefbar Nederland da han foreslo at diskrimineringsparagrafen i grunnloven burde oppheves.

54-åringen startet da sitt eget høyrepopulistiske parti, Pim Fortuyns Liste, som ifølge de siste meningsmålingene lå an til å få 20 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen ved valget 15. mai.

Partiet fortsetter

Med glattbarbert isse, italienske designerdresser og en prangende opptreden greide den tidligere sosiologiprofessoren å skaffe seg stor oppslutning særlig blant unge menn som ellers stiller seg likegyldig til politikk.

Partiets talsmann sa tirsdag at partiet vil fortsette, selv om Fortuyn er død.

- Vi fortsetter, vi vil virkelig fortsette, sa parlamentskandidat Mat Herben.

Men politiske analytikere satte spørsmålstegn ved partiets eksistens etter at partiets mediemagnet og navngiver Fortuyn er død.

(NTB)

SIKTES:33-åringen ble anholdt rett på utsida av mediesenteret i Hilvershum, kort etter drapet på Fortuyn.