Venstres dilemma

Hvordan kan Frp-motstanderen Lars Sponheim unngå at Venstre skaffer landet en regjering med Frp i 2009, spør Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venstre har gjort et godt lokalvalg, selv om meningsmålingene i valgkampen skapte forventninger hos mange i partiet om å se sekstallet valgnatta. Men resultatet ble det beste siden partiet sprakk på Røros. Og aller viktigst: Partiet igjen har plassert seg på betryggende avstand fra sperregrensa i likhet med valget i 2005. En stemme til Venstre er ikke lenger en bortkastet stemme, erklærte en nesten triumferende Lars Sponheim på partiets valgvake. Mange spør allerede hva det betyr i 2009.

Det gode valget i 2005 ble forklart med at Venstre hadde fått velgere fra Høyre. Et Høyre tilbake på mer normalt nivå skulle bety at Venstre ville miste Høyrevelgerne partiet har hatt til låns. Det synes også å ha skjedd i noen grad. Til gjengjeld har Venstre fått nye velgere, først og fremst fra SV og Arbeiderpartiet, men partiet har også hentet velgere fra sofaen, ifølge valgforskerne. Av det kan man trekke den slutning at Venstres velgermasse ble radikalisert ved dette valget. Det er grunn til å tro at mange av de nye velgerne Venstre har fått er opptatt av miljø. Men det kanskje aller mest markante trekket ved Venstres velgere er at ingen av dem har Frp som sitt andrevalg. Det er med andre ord stor overensstemmelse mellom partiledelsen og velgerne. De går i takt. Så skulle man tro at partiet vil være omhyggelig med å holde seg langt unna Frp

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer