LANDSMØTE: Venstre-leder Trine Skei Grande holder partivimpelen høyt på landsmøtet i Tromsø. Under gårsdagens tale sa hun at hun har endret syn på heldagsskole. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
LANDSMØTE: Venstre-leder Trine Skei Grande holder partivimpelen høyt på landsmøtet i Tromsø. Under gårsdagens tale sa hun at hun har endret syn på heldagsskole. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Venstres heldagsskole avvises

Nydalen-vennene liker ikke forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre får ingen støtte blant samarbeidspartiene for gratis barnehage, gratis SFO og heldagsskole med aktiviteter og lekser. - Venstre har vært vår viktigste allierte i skolepolitikken. Nå er vi helt uenige, sier Høyres utdanningspolitiske talsmann Henrik Asheim.

- Overraskende, sier Bente Thorsen, som sitter i utdanningskomiteen for Frp.

- Underlig, sier KrFs skolepolitiske talsmann Anders Tyvand.

Forskjeller Det var under åpningstalen til Venstres landsmøte i Tromsø fredag at partileder Trine Skei Grande fortalte at hun er gått fra å være motstander av heldagsskolen, til at hun nå ser for seg gratis barnehage, gratis SFO og en heldagsskole med lek for de minste, læring for de eldre og leksehjelp og fysisk aktivitet for alle.

- For meg er dette en langt viktigere frihetskamp enn å fjerne tåpelige forbud mot poker og boksing, sier Skei Grande til NTB.

Hun er kommet til at dagens frivillige ordninger produserer økte forskjeller, fordi de barna som trenger tilbudene mest, er de som bruker dem minst.

Innhold og kjernetid Anders Tyvand mener at Venstre-lederen skriver ut feil medisin.

- Når 97 prosent av femåringene allerede går i barnehage, blir det feil å bruke 1,3 milliarder kroner i året for å få inn de siste 3 prosentene, sier han.

Gratis kjernetid for de med dårligst råd er heller veien å gå, mener han.

Henrik Asheim sier at Høyre heller vil prioritere lavere pris for de med dårligst råd, mens Thorsen sier at lokal frihet er Frps tilnærming.

De tre Nydalen-partiene er dessuten enige om å si nei til å forlenge skoledagen, for eksempel gjennom gratis SFO. Det må heller prioriteres å jobbe med innholdet i dagens skole, fremholder Høyre, Frp og KrFs skolepolitikere.

Vil lønne seg Trine Skei Grande er verken overrasket eller slått ut av mottakelsen.

- Dette betyr at vi kan få noe til, sier hun til NTB.

Venstre-lederen sier at hun ser for seg en gradvis innføring, og at lavere makspris for utvalgte grupper og gratis kjernetid i barnehagene er et helt ok sted å begynne.

- Men budsjettbalansen? Samlet kostnad er nær 10 milliarder kroner?

- Denne investeringen har også en pluss-side. Dette vil lønne seg i form av færre som faller utenfor. Det kan du ikke lese ut av noe statsbudsjett, men jeg er helt sikker. I tillegg er det egentlig ikke så mye penger. Vi flyttet på mer under budsjettforhandlingene i Stortinget i fjor høst, sier Skei Grande.

(NTB)