Venstres krav møtt med sinne og vantro

Frp-kilder tror Venstre forbereder seg på exit fra regjeringen. Venstre-kilder peker på Frp-exit i bompengestriden.

FREXIT?: Siv Jensen har denne uka stått knallhardt på at hun og Frp ikke vil forhandle mer om bompenger etter at landsstyret hennes søndag stemte gjennom bompengeskissen. Det kan bety slutten for dagens borgerlige flertallsregjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FREXIT?: Siv Jensen har denne uka stått knallhardt på at hun og Frp ikke vil forhandle mer om bompenger etter at landsstyret hennes søndag stemte gjennom bompengeskissen. Det kan bety slutten for dagens borgerlige flertallsregjering. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Bompengekonflikten er allerede i ferd med å røske opp Erna Solbergs flertallsregjering.

Frp nekter å forhandle videre, og sier seg ferdig med alt av bompengediskusjoner innad i regjeringen.

Samtidig satt Venstre-leder Trine Skei Grande seint onsdag kveld i møter med statsminister Erna Solberg og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mens Siv Jensen hadde reist til skogs.

Statsminister Erna Solberg gjentok sitt budskap mange ganger da hun ble konfrontert om bombråket i regjeringen: - Jeg har ingen kommentarer. Reporter: Mats Rønning / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Der la Venstre-lederen fram fire absolutte krav for at Venstre skal kunne gå med på en bompengeløsning. Aftenposten omtalte først kravene, og Dagbladet fikk de bekreftet fra sentrale kilder i Venstre torsdag kveld.

Bomkrav får det til å koke i Fremskrittspartiet, og blir møtt med sinne og vantro i partiet.

- Overraskende og urimelig. Dette er krav som bryter med Granavolden, sier en sentralt plassert Frp-kilde i regjeringsapparatet til Dagbladet.

Vedkommende tolker kravene dithen at Venstre nå forbereder seg på å tre ut av regjeringen - eller bli kastet ut - på en klimasak. Analysen deles av flere i partiet. En annen kilde i Frp sier det slik:

- Jeg tenker at dette er Venstre som nå posisjonerer seg for exit. Vi har forholdt oss til Ernas skisse. De kan ikke komme med nye krav, langt på overtid, etter å ha holdt på i to måneder.

Høyt spill

Over lengre tid er Dagbladet blitt møtt med analyser fra Frp-hold om at bomfeiden vil kunne sende Venstre på vei ut av regjeringen. Analysen er til forveksling lik den som presenteres fra kilder i Venstre, men rollene er byttet om.

Der er fortelllingen den at det er Frp-leder Siv Jensen som ved sin harde linje er i ferd med å forberede partiets uttreden.

BOMPENGER: Venstre-politiker Abid Raja etter Venstres krisemøte. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

En sentral kilde i Venstre bruker rett nok ikke ordet «ultimatum» om kravene Skei Grande stilte på vegne av stortingsgruppa onsdag kveld, men framholder at de er hovedkrav fra partiets stortingsgruppe - ment som et svar på skissen som Frp’s landsstyre samlet seg om på fredag.

Men bildet er ikke entydig. Kilder i flere av regjeringspartiene mener sannsynligheten fortsatt er størst for at de finner sammen om en løsning - og helst i god tid innen den viktige budsjettkonferansen som innledes onsdag i neste uke.

- Valgkampen går sin gang

Frp's stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er torsdag kveld tydelig på at Frp er ferdig med forhandlingene.

- Regjeringspartienes fire partiledere avsluttet forhandlingene om samferdsel/bompenger i forrige uke. Frp's landsstyre sluttet seg til den framforhandlede avtalen etter fire timer debatt søndag 18. august, skriver Tybring-Gjedde i en SMS til Dagbladet.

- Hva tenker du om at Venstre kommer med nye krav nå, flere dager etterpå?

- Valgkampen går sin gang, skriver Frp-profilen, som er en av de hardeste kritikerne til regjeringens bompengepolitikk.

- Kan ikke forenes

Kjernen i Venstres kravliste er at det såkalte nullvekstmålet skal ligge fast. Det betyr at regjeringens politikk ikke skal føre til mer trafikk i byene. Venstre vil ikke gi bompengekutt om nullvekst ikke kan sannsynliggjøres.

Videre krever Venstre at regjeringen må love mer penger til kollektivutbygging enn til reduksjon i bompenger.

Frp står knallhardt på sitt, og kommentator i det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, tror ikke Venstre og Frp's ønsker kan forenes i saken.

- Denne kravlista er bare en bekreftelse på det som har vært situasjonen en stund. Frp har sine ultimate krav, Venstre har sine. De kan ikke forenes, så vidt jeg kan se, sier Snoen til Dagbladet torsdag kveld.

- Noen må tape

KOMMENTATOR: Jan Arild Snoen i Minerva.
KOMMENTATOR: Jan Arild Snoen i Minerva. Vis mer

Han har fulgt den borgerlige regjeringen med argusøyne, og har selv bakgrunn fra både Frp og Høyre. Snoen mener Erna Solbergs vante medisin for å kurere uenigheter mellom regjeringspartiene ikke vil holde denne gang.

- Noen må komme ut av som en taper. Under normale omstendigheter, ville Erna løst dette slik Erna pleier, nemlig å kaste penger etter begge parter. Det har hun også gjort, men dette handler om balansen i de pengene hun har kastet, som Venstre vil endre. Mye av dette handler om oppfatningen utad. Begge må vinne entydig, og særlig Frp. Det har ikke det andre partiet råd til å gi dem, sier Snoen.

Han peker på at Frp nærmest har falt som en stein på meningsmålingene gjennom sommeren. Men både på Dagbladets, VGs og TV 2s målinger denne uka opplever Frp framgang i etterkant av bompengebråket.

- Normalt sett kunne man taklet kompromisser om miljø og samferdsel i regjeringen, men det går ikke nå. Partiene sliter mye mer enn de har gjort, særlig Frp. Det at de går litt opp på målingene denne uka, kan tyde på at folk tolker det som at Frp har en seier på gang, sier Snoen.

Frp ut?

- Hva tror du skjer i regjeringen nå?

- Det beste vil være for Frp å få litt alenetid utenfor. Så er spørsmålet hva som faktisk skjer. Statsministeren må se om hun har noe mulighet til å få på plass dette. Hvis det ikke er noe flertall bak en bompengeløsning, blir det vanskelig for Frp å fortsette, sier kommentatoren til Dagbladet.

- Det ser ikke ut som det er mulig å finne en løsning og da er det ikke grunnlag for en flertallsregjering, sier han.