Venstres landsmøte åpner på kvinnedagen: - Pinlig og historieløst

Trine Skei Grande ser ingenting i veien med å holde landsmøte samme dag som kvinner marsjerer mot regjeringens abortpolitikk.

KVINNEDAGEN: 8. mars marsjerer kvinner i demonstrasjonstog mot regjeringens endringer i abortloven. Samme dag åpner Venstre sitt landsmøte. Partileder Trine Skei Grande er ikke redd for signaleffekten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVINNEDAGEN: 8. mars marsjerer kvinner i demonstrasjonstog mot regjeringens endringer i abortloven. Samme dag åpner Venstre sitt landsmøte. Partileder Trine Skei Grande er ikke redd for signaleffekten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er pinlig og historieløst at det selverklærte likestillingspartiet Venstre legger landsmøtet sitt til kvinnedagen 8. mars. Spesielt i år, etter at regjeringen Venstre sitter i har gått til angrep på kvinners rettigheter, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Fredag åpner Venstres landsmøte på Hell i Trøndelag. Senere samme dag går tusenvis av kvinner i tog mot regjeringens innstramminger i abortloven, som minsker mulighetene til fosterreduksjon, såkalt tvillingabort.

Martinussen mener vinteren har vist hvor lite kvinners rettigheter faktisk betyr for Venstre. Kvinnedagen burde partiet dermed la kvinnene få ha i fred, sier hun.

- Venstre og Trine Skei Grande har nettopp forhandlet bort kvinners selvbestemmelse i bytte mot regjeringsmakt. På kvinnedagen i år låser partiet seg inne på et konferansehotell mens tusenvis av kvinner marsjerer i gatene for sine rettigheter. Det sender helt feil signaler, sier Martinussen.

- MÅ TÅLE KJEFT: Partileder Trine Skei Grande snakker ut om kritikken. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Fosterreduksjon

Hun reagerer også på måten Grande og Venstre forsøker å ramme inn endringene i abortloven.

- Venstre forsøker å underspille betydningen av endringen i abortloven, og viser at de ikke engang makter å ta saken på alvor.

- Fosterreduksjon gjelder en håndfull kvinner i året?

- Dette angår alle som kan bli gravid, fordi ingen vet på forhånd hvor mange fostre man bærer på. Når kvinner landet rundt føler at deres selvbestemmelse er under press, så skal også regjeringen og Venstre ta det på alvor.

Signaler

Dagbladet har tidligere vist at mange faktorer i likestillingspolitikken peker i retning økt likestilling i Norge, noe Trine Skei Grande sa seg strålende fornøyd med.

Flere barn går i barnehage, færre kvinner jobber deltid og færre mottar kontantstøtte. Tallene viser også at det er flere kvinner blant professorene på universiteter og høyskoler.

Martinussen i Rødt sier Skei Grande overhodet ikke har noen grunn til å juble over likestillingens kår i Norge.

- Kampen for likelønn står nærmest i ro, og metoo har vist at vi har langt å gå når det gjelder seksuell trakassering. Her har regjeringen ingen slagplan, ingen tanker om hva som skal gjøres.

Uproblematisk for Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande ser ingenting galt med å åpne landsmøtet på kvinnedagen. På direkte spørsmål om hun ser noe paradoksalt ved valg av dato, svarer Venstre-lederen nei.

- Vi kommer til å omfavne likestillingskampen, både i talen min og på landsmøtet, sier Grande til Dagbladet.

- Var regjeringsdeltakelse viktigere enn likestillingakampen for deg og Venstre?

- Nei. For oss var det helt avgjørende at abortlovens paragraf 2c ikke ble endret hvis vi skulle sitte i regjering. I spørsmål om fosterreduksjon er vi nå tilbake til den politiske situasjonen som vi hadde under de rødgrønne. Det er vi i stand til å bære, sier hun.

Grande lar stortingsrepresentant Guri Melby (V) svare på kritikken fra Rødt på partiets vegne.

- Jeg kan forsikre Rødt om at Venstre vil være med å markere kvinnedagen 8. mars, både på landsmøtet og ellers i landet. At likestillingsminister Trine Skei Grande skal holde en stor tale som kommer til å bli dekket bredt i media på kvinnedagen er en styrke for kvinnekampen, ikke en svakhet. Jeg er også overrasket over at Rødt ikke anerkjenner den positive utviklingen som skjer i arbeidslivet, i akademia og med at flere barn i lavinntektsfamilier får barnehageplass. Det er viktig for barna, men også for å senke terskelen for at mødrene deres kan ta del i arbeidslivet, sier Guri Melby til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer