Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstres lokalstyre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Venstre fortjener honnør for å ha reist debatten om vilkårene for lokaldemokratiet i Norge, slik partiet har gjort på landsmøtet i Stavanger denne helga. De siste åra er det blitt åpenbart at det er misforhold mellom de oppgavene kommunene blir satt til å løse og de midlene de har til rådighet. I stadig større grad er kommunene blitt rene leverandører av tjenester som sentrale myndigheter har pålagt dem å levere. Lokalpolitikernes valg blir ofte mellom pest og kolera. Skal det kuttes i skolen eller i eldreomsorgen?
  • Dette fører til at konfliktlinjene går mellom lokalpolitikere og sentrale myndigheter, mellom kommunene på den ene siden og regjering og Storting på den andre. Dermed blir folk med lokalpolitiske verv redusert til nødens forvaltere. De fargeforskjellene som i utgangspunktet eksisterer mellom de ulike partiene, er ikke så lett å skjelne, ettersom alle er opptatt av å levere det andre har bestemt og for øvrig klage over håpløse rammevilkår.
  • Som regjeringsparti har Venstre rettet det kraftigste skytset mot stortingsflertallet som har påtvunget regjeringen barnehageforliket. Derfor har vi vært vitne til det paradoksale kampropet «Stopp Stortinget» fra partiet som for 119 år siden kjempen igjennom parlamentarismen i Norge. Men Venstres slagord handler ikke om å begrense Stortingets makt i forhold til regjeringen. Det handler om å la rikspolitikere handle slik at de ikke kveler lokaldemokratiet og dermed undergraver demokratiet selv.
  • Det gjenstår å se om Venstres forslag om å «slippe kommunene fri» er gjennomførbart. Partiet vil ha slutt på all øremerking av midler og friere kommunal skattlegging. Det vil bety større forskjeller mellom kommunene, i velferdstilbud, skattlegging og avlønning. På den andre siden vil større armslag for lokalpolitikerne trolig skape ny interesse for lokaldemokratiet. Det kan trenges i et samfunn hvor det meste blir omgjort til varer og hvor bestemor settes ut på anbud.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling