DANMARKS PRESIDENT?: Dansk Folkeparti var torsdagens store valgvinner i Danmark. Likevel vil partiet og deres leder Kristian Thulesen Dahl trolig gi vekk regjeringsmakt til sine blå venner i partiet Venstre og deres partileder Lars Løkke Rasmussen.Odense. Nå har Rasmussen fått i oppdrag å danne regjering av Dronningen. Foto: Scanpix
DANMARKS PRESIDENT?: Dansk Folkeparti var torsdagens store valgvinner i Danmark. Likevel vil partiet og deres leder Kristian Thulesen Dahl trolig gi vekk regjeringsmakt til sine blå venner i partiet Venstre og deres partileder Lars Løkke Rasmussen.Odense. Nå har Rasmussen fått i oppdrag å danne regjering av Dronningen. Foto: ScanpixVis mer

Venstres Løkke Rasmussen skal danne regjering

Fått i oppdrag av Dronningen å danne ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen har fått i oppdrag av dronning Margrethe å danne ny regjering i Danmark.

Ifølge det danske hoffet var det Liberal Alliance som insisterte på at han måtte forhandle med alle de tre andre borgerlige partiene om en flertallsregjering.

Hvis ikke Løkke Rasmussen lykkes, vil han måtte gå tilbake til dronningen for å få et nytt mandat om å danne en mindretallsregjering. 

Blå vinner Det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti ble valgvinneren i det danske valget torsdag kveld. De har nå tittelen som Danmarks nest største parti med 37 av 179 mandater i Folketinget. Det er en vekst på 15 mandater og 8,8 prosentpoeng fra forrige valg. Likevel vil partiet og deres leder Kristian Thulesen Dahl trolig gi vekk regjeringsmakt til sine blå venner i partiet Venstre og deres partileder Lars Løkke Rasmussen.

Venstre på sin side blir sett på som den store taperen med 13 mandater mindre enn ved forrige valg og bare 7,2 prosentpoeng i oppslutning. Likevel ligger det an til at partiet som nå er Danmarks tredje største, får statsministerposten.

Blant det nye blå flertallet bestående av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative, er Dansk Folkeparti størst.

Ny firkløver Hvis Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen lykkes med å få med seg Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, blir det første firepartiregjering i Danmark på 21 år. Den såkalte «rødkløverregeringen» satt ved makten fra januar 1993 til september 1994. Sosialdemokratene og statsminister Poul Nyrup Rasmussen delte da makten med Centrum-Demokraterne, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti. Den regjeringen var oppkalt etter statsminister Poul Schlüters «firkløverregering» fra 1980-tallet, som besto av Konservative, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristelig Folkeparti.

Lars Løkke Rasmussen fikk fredag oppdraget med å forhandle om en firepartiregjering av dronning Margrethe.