Venstres lyse idé

- Øk avgiftene på strøm og mineralolje og kombiner dette med skattelette. Det vil være god økonomisk politikk, god energipolitikk, god miljøpolitikk og god fordelingspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, har oppskriften klar på hvordan regjeringen skal komme ut av sin finanspolitiske floke.

Oppskriften er trolig mer enn et utspill. Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen svarer slik på et generelt spørsmål om dette er aktuelt:

- Vi må regne med at grønn skatt blir inkorporert i statsbudsjettet for 1999. Når en øker avgifter på forurensning, skal det avbalanseres med skattelette. Det er selve tankegangen bak grønn skatt. Budsjettet blir derfor en god blanding av surt og søtt.

Johansens resonnement er slik: En dobling av el-avgiften fra dagens 5,75 øre per kilowatt-time og en økning av mineraloljeavgiften (les fyringsolje) slik at den blir på samme nivå som den var i 1991, vil gi staten om lag ti milliarder kroner i økte inntekter.

Skattelette

Halvparten av dette - fem milliarder kroner - vil han gi ut igjen i form av skattelette ved å øke minstefradraget eller klassefradraget. Dermed vil skatteletten komme alle til gode, og monne mest for de med lav inntekt.

- Dermed vil vi få til innstramning, sosial fordeling og bremse veksten i energiforbruket. Debatten om gasskraftverk og utbygging av Øvre Otta-vassdraget vil bli uinteressant.
- Hvorfor?

- Fordi energiforbruket vil gå ned. Med en merkbar økning i strømprisen vil prisbevisste forbrukere slå av lyset på do når de går derfra. Tenåringsdøtrene vil stå kortere tid i dusjen. Kort sagt; når prisene på energi stiger, vil nordmenn bli stimulert til å bli mer energibevisste.

Energibevisste

- Dessuten vil de mest bevisste slippe billigst unna. En husholdning med årlig strømforbruk på 40 000 kilowattimer vil få en prisøkning på 2300- 2400 kroner hvis de bruker like mye strøm. Klarer de å redusere forbruket, kan de komme unna med det samme. Like fullt vil de få glede av skatteletten på om lag 2000 kroner per husholdning.

- Men hva med den kraftkrevende industrien?

- NHO-toppene er godt betalt for å agitere for frivillige avtaler om å redusere el-forbruket i stedet for avgifter. De vil heller putte penger i lommene på eierne. Men det er ikke god fordelingspolitikk. Derfor forundres jeg over at fagbevegelsen alltid stiller seg bak dem på dette punkt. Det er manglende solidaritet med folk flest å støtte bedriftseierne i kampen mot økte el-avgifter. Dermed lar de kapitaleierne sitte igjen med alt, mens det ikke blir noe igjen til fordelingspolitikk.

Ny teknologi

- Økte energipriser vil dessuten utløse et skred av ny teknologi. Noen få bedrifter vil knake i sine sammenføyninger. Men for norsk næringsliv vil det totalt sett være en fordel, sier Johansen.

VIL ØKE STRØMPRISEN: Venstre finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, har følgende råd til statsrådkameratene som i går møtte til slag om neste års statsbudsjett.