- OPPSIKTSVEKKENDE: Sier statssekretær Robin Martin Kåss i OED om kritikken fra Venstres Gunnar Kvassheim. Foto: Regjeringen.no.
- OPPSIKTSVEKKENDE: Sier statssekretær Robin Martin Kåss i OED om kritikken fra Venstres Gunnar Kvassheim. Foto: Regjeringen.no.Vis mer

- Venstres skyld at korallområdet ble utlyst

Statssekretær Kåss mener kritikken fra Gunnar Kvassheim (V) i korallsaken er oppsiktsvekkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statssekretær Robin Martin Kåss slår hardt tilbake mot kritikken fra Gunnar Kvassheim (V) i korallsaken.

- Vi har ikke gjort annet enn å la være å stenge de områdene hans regjering åpnet for leteboring i 2003. Kvassheim krever nå at vi må innse at hans regjering gjorde feil, sier Kåss.

Venstre satt i regjering i 2003 da den forenklede ordningen for tildeling av letekonsesjoner, TFO, ble etablert. Gunnar Kvassheim sa til Dagbladet.no tidligere i dag at flere regjeringer har ansvar for at korallområdene ble tildelt som leteområder, men at dagens regjering burde la være å utlyse områdene på nytt i lys av de nye opplysningene og den aktuelle debatten om oljeboring i det vernede området.

- Det har ikke kommet fram informasjon som har endret vår oppfatning om dette området fortsatt skal være i TFO. Vi har kjent til Sularevet siden 90-tallet, og vil uansett ikke tillate aktivitet som kan skade korallene. Vi følger den faglige utviklingen, og vi skal evaluere hele TFO ordningen i løpet av denne våren, sier Robin Kåss.

Trekker ikke tilbake
Ifølge Kåss blir det ikke aktuelt å trekke tilbake verken utvinningstillatelsen eller den nye utlysingen av området.

- Vi har lagt til grunn at forrige regjering gjorde de vurderingene de skulle da de innlemmet området i TFO. Vi har ikke sett noen grunn til å ta ut området som Kvassheim var med på å legge inn, sier Kåss.

Han har selv ikke satt seg inn rapportene fra 2003, utover å konstatere at det ble innhentet uttalelser fra berørte departementer som igjen innhentet uttalelser fra underliggende etater.

Ifølge Kåss vil Statens forurensingstilsyn ikke gi tillatelse til en prøveboring som kan skade korallene.

- Det viktigste nå er SFTs behandling av utslippstillatelsen. Når medlemmer av Bondevik II-regjeringen stiller spørsmål ved sine egne vurderinger, gjør det at jeg føler meg ekstra trygg på at SFT må være ekstra grundige når det gjelder behandlingen av utslippstillatelsen. Det er i utslippstillatelsen det må dokumenteres at det er gjort tilstrekkelige tiltak for å unngå skade på korallene. Det gis ikke tillatelse til aktiviteter som kan skade korallene, sier Kåss.

- SFT har anledning til å innhente eksterne vurderinger, men det er noe SFT vil ta stilling til, sier Robin Martin Kåss.

Oljselskapet GdF Suez skal levere inn søknad i slutten av denne måneden.

 STRIDENS KJERNE: Korallforekomstene på Sularevet utenfor kysten av Sør-Trøndelag. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet.
STRIDENS KJERNE: Korallforekomstene på Sularevet utenfor kysten av Sør-Trøndelag. Foto: Mareano/ Havforskningsinstituttet. Vis mer


- Ansvarsfraskrivelse
Men Gunnar Kvassnes mener Kåss driver med ansvarsfraskrivelse.

- Jeg sier jo at flere regjeringer må dele på ansvaret for det som har skjedd tidligere. Regjeringen burde ha gått inn i det, det er ikke nok å si at dette er vurdert før. Det er ansvarsfraskrivelse å skylde på forrige regjering, sier Kvassheim.

Han mener også det er galt av departementet å overlate ansvaret for innhenting av informasjon til SFT.

- Jeg synes det hviler et selvstendig ansvar på departementet for å unngå at det kan skje skade på korallrevet. Litt av det jeg påpeker som svakheten ved TFO-ordningen er at når det dukker opp ny kunnskap må det være mulig å justere underveis. Jeg anbefaler at departementet rådfører seg med Havforskningsinstituttet. Det burde de ha gjort før utlysningen fant sted, sier Kvassheim.

Kvassheim har etterlyst engasjement i saken fra miljøvernminister Erik Solheim.

Miljøverndepartementet følger saken
Statseekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet sier at departementet følger saken nøye.

- Vi har lest alle sakene og følger saken med største interesse. Vi kan ikke uttale oss nå, for saken er til behandling i SFT. Hvis den blir påklaget der, havner den i vårt departement. Dersom vi har uttalt oss da, er vi inhabile. Jeg tror det er i alles interesse at det blir en ordentlig prosess. Vi er ikke defensive, vi er ryddige, sier Heidi Sørensen.

Fredag for 11 dager siden ble det kjent at regjeringa har gitt oljeselskapet GdF Suez tillatelse til oljeleting i et fredet korallområde. Både havforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet, Greenpeace og Fiskeridepartementet har reagert på dette.