Venstres Vera Lysklætt (51) kan komme inn med 818 stemmer

Ble «helt stum».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nye valgordningen har fått et interessant utslag i Finnmark. Der kan Venstres listetopp Vera Lysklætt få et utjevningsmandat, selv om hun bare har litt over  800 stemmer i hjemfylket.

Hun kniver om mandatet med Høyres Raymond Robertsen, som har 3400 stemmer, altå over fire ganger så mye. I hele natt var det Vera som var inne, men den siste timen har stemmene vippet i Raymonds favør.

Den nye valgordningen er utformet slik at alle fylker har hvert sitt utjevningsmandat, som gis til partier som matematisk har for få representanter i forhold til stemmetallet på landsbasis. Det er dermed ikke finnmarksstemmer, men «ubrukte» Venstrestemmer fra resten av landet som eventuelt sender Vera på Stortinget.

Ble stum

Opptellingen var spennende for ungdomsskolelæreren og landskapsarkitekten, som tidligere har vært fylkesleder i Finnmark Venstre og vararepresentant til fylkestinget. Først etter at resultatet fra Alta tikket inn rundt klokka 2.40 turte hun å slippe jubelen løs.

- Endelig kan Karasjok få en stortingsplass. Om jeg kommer inn skal jeg kjempe for hele fylket. Jeg blir stum av resultatet. Men jeg tør ikke slippe jubelen løs. Likevel er dette kjempeartig for et lite parti som vårt. Folk har endelig fått øyan opp for Venstre. Venstre har alltid hatt mange venner, uten at de har stemt på oss. Ikke før nå. Det føles så godt, sa hun til Finnmark Dagblad i natt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer