Venstresida hyllet «den bolivarske revolusjonen» - nå vakler Venezuela

Krisa i det søramerikanske landet blir stadig dypere.

IKKE MAT: En kvinne bærer et plagg med påskriften «Det finnes ikke mat» under en demonstrasjon mot de utvidede fullmakter president Nicolas Maduro har innvilget seg som følge av unntakstilstanden han erklærte 14. mai. Foto: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA
IKKE MAT: En kvinne bærer et plagg med påskriften «Det finnes ikke mat» under en demonstrasjon mot de utvidede fullmakter president Nicolas Maduro har innvilget seg som følge av unntakstilstanden han erklærte 14. mai. Foto: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela er et land på randen av kollaps. Strøm og vann er mangelvare, og befolkningen må stå timer i kø for å få tak i det mest nødvendige.

Regjeringsansatte jobber nå kun to dager i uka for å spare strøm, og det er innført firedagersuke for offentlige ansatte.

Landets kvinner er oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

På sykehusene er det tomt for selv det mest nødvendige. Man må på det svarte markedet for å få medisiner.

Der er det amerikanske dollar som gjelder. Bolivaren, som er landets valuta, er nærmest verdiløs. Inflasjonen ventes å ende på 481 prosent i år.

14. mai erklærte president Nicolas Maduro unntakstilstand i 60 dager, med den begrunnelse at han mener USA og høyresiden i landet forsøker å styrte ham.

Det er dagelige demonstrasjoner i hovedstaden Caracas. Venezuela beskrives som en tikkende bombe som kan eksplodere når som helst.

Rødt håp Men, i likhet med mange mislykkede regimer før dem, var også Venezuela en gang et flammende håp for antikapitalister og sosialister verden over.

Sosialisten Hugo Chávez ble valgt til president i 1998. Han nasjonaliserte blant annet store deler av Venezuelas oljeindustri, og bygget den bolivarske revolusjonen på landets store og økende oljeinntekter. Hans visjon om en sosialisme for det 21. århundre ble feiret også på norsk venstreside. Da Chavez vant en folkeavstemning som ville gi ham mulighet for å bli gjenvalgt et ubegrenset antall ganger i 2009, fikk han lykkeønskninger fra det norske partiet Rødt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer