Venstresida hyllet «den bolivarske revolusjonen» - nå vakler Venezuela

Krisa i det søramerikanske landet blir stadig dypere.

IKKE MAT: En kvinne bærer et plagg med påskriften «Det finnes ikke mat» under en demonstrasjon mot de utvidede fullmakter president Nicolas Maduro har innvilget seg som følge av unntakstilstanden han erklærte 14. mai. Foto: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA
IKKE MAT: En kvinne bærer et plagg med påskriften «Det finnes ikke mat» under en demonstrasjon mot de utvidede fullmakter president Nicolas Maduro har innvilget seg som følge av unntakstilstanden han erklærte 14. mai. Foto: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela er et land på randen av kollaps. Strøm og vann er mangelvare, og befolkningen må stå timer i kø for å få tak i det mest nødvendige.

Regjeringsansatte jobber nå kun to dager i uka for å spare strøm, og det er innført firedagersuke for offentlige ansatte.

Landets kvinner er oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

På sykehusene er det tomt for selv det mest nødvendige. Man må på det svarte markedet for å få medisiner.

Der er det amerikanske dollar som gjelder. Bolivaren, som er landets valuta, er nærmest verdiløs. Inflasjonen ventes å ende på 481 prosent i år.

STORE DEMONSTRASJONER: Demonstranter tok til gatene i Venezuelas hovedstad Caracas i dag. Foto:  REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
STORE DEMONSTRASJONER: Demonstranter tok til gatene i Venezuelas hovedstad Caracas i dag. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Vis mer

14. mai erklærte president Nicolas Maduro unntakstilstand i 60 dager, med den begrunnelse at han mener USA og høyresiden i landet forsøker å styrte ham.

Det er dagelige demonstrasjoner i hovedstaden Caracas. Venezuela beskrives som en tikkende bombe som kan eksplodere når som helst.

Rødt håp Men, i likhet med mange mislykkede regimer før dem, var også Venezuela en gang et flammende håp for antikapitalister og sosialister verden over.

Sosialisten Hugo Chávez ble valgt til president i 1998. Han nasjonaliserte blant annet store deler av Venezuelas oljeindustri, og bygget den bolivarske revolusjonen på landets store og økende oljeinntekter. Hans visjon om en sosialisme for det 21. århundre ble feiret også på norsk venstreside.

Da Chavez vant en folkeavstemning som ville gi ham mulighet for å bli gjenvalgt et ubegrenset antall ganger i 2009, fikk han lykkeønskninger fra det norske partiet Rødt.

«De varmeste gratulasjoner» Under tittelen «Rødt Gratulerer Venezuela», skriver partiet:

«Vennligst ta imot, og send videre til deres departement i Venezuela og deres president, de varmeste gratulasjoner fra partiet Rødt i Norge for resultatet i folkeavstemningen 15. februar!

Ja-flertallet var en seier for videreføringen av den bolivarske revolusjonen i Venezuela og for den anti-imperialistiske kampen både i hele Latin-Amerika og globalt. Resultatet gir det venezuelanske folket rett til å velge den presidenten de ønsker i det neste valget. Det er folket som får det siste ord. Fiendene av den bolivarske revolusjonenønsket å eliminere den mest sannsynlige lederen for revolusjonen fra valget i 2012.

Klassekampen i Venezuela er voldsom og har internasjonale følger.

Partiet Rødt vil gjøre vårt beste for å øke solidariteten med den bolivarske revolusjonen blant folk i Norge.

Solidariske hilsener,
Partiet Rødt,
Norge, Oslo 16 februar 2009 »

Dagbladet har ikke lykkes med å få noen kommentarer fra ledelsen i Rødt i kveld.

Også i SV var begeistringen for Chavez-sosialismen stor:

«Solidaritet med Venezuela blir viktig framover, hvis ikke også vår tids forsøk på latin-amerikansk frigjøring skal bli stoppet av de reaksjonære kreftene som står klar til å tre fram fra skyggene hvis sjansen byr seg.», skrev SV-leder Audun Lysbakken i 2006.
 
Mat på døra Dagens demonstrasjoner er tredje gang i løpet av en uke at opposisjonen marsjerer i protest mot regimet til president Nicolas Maduro.

EN BØNN: En kvinne kneler foran politifolk i Caracas i dag. Sivilbefolkningen i landet lider under mangel på vann, mat, elektrisitet og medisiner. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO
EN BØNN: En kvinne kneler foran politifolk i Caracas i dag. Sivilbefolkningen i landet lider under mangel på vann, mat, elektrisitet og medisiner. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO Vis mer

Unntakstilstanden, som skal vare i 60 dager, innebærer at politiet og militæret vil kunne gjøre nærmest hva som helst for å opprettholde ro og orden.

Opposisjonsleder Henrique Capriles har oppfordret befolkningen til å avvise unntakstilstanden. Tirsdag framholdt han at Maduro vil måtte bruke stridsvogner og krigsfly for å holde unntakstilstanden i hevd. Han har i forkant av demonstrasjonene også bedt hæren bestemme seg for om den står på «grunnlovens eller Maduros side».

Maduro mener unntakstilstanden er nødvendig både av sikkerhetsmessige hensyn, og som følge av matmangel og energikrise. Den innebærer blant annet at soldater skal bringe mat direkte til folks hjem for slik å hindre at mat blir solgt på svartebørsen.

Uro for sammenbrudd Til tross for unntakstilstanden har det vært få tegn til et større militært nærvær i gatene. I en av Caracas' sentrale bydeler ble 14 T-banestasjoner stengt i forkant av marsjen i dag. Bydelen styres av en av Maduros allierte.

Samtidig øker bekymringen for utviklingen i Venezuela i andre land.

Spanias tidligere statsminister José María Aznar og 23 tidligere latinamerikanske ledere kom onsdag med en felles uttalelse der de uttrykker uro for det de mener er et sammenbrudd i Venezuelas konstitusjonelle orden. De ber også om at ledere i regionen og internasjonale organisasjoner uttrykker solidaritet med Venezuelas befolkning.

I en rystende reportasje fra ett av Venezuelas statlige sykehus, forteller New York Times om voksne og barn som dør på grunn av at det mest elementære mangler.

I CHAVEZ' SKYGGE: Venezuelas president Nicolas Maduro foran et portrett av Hugo Chavez. Chavez var stort sett en populær president fra han tiltrådte i 1999 fram til han døde i 2013. Etterfølgeren Maduro har aldri vunnet folkets gunst. Foto: REUTERS/Miraflores Palace
I CHAVEZ' SKYGGE: Venezuelas president Nicolas Maduro foran et portrett av Hugo Chavez. Chavez var stort sett en populær president fra han tiltrådte i 1999 fram til han døde i 2013. Etterfølgeren Maduro har aldri vunnet folkets gunst. Foto: REUTERS/Miraflores Palace Vis mer

Spedbarnsdødeligheten har blitt hundre ganger høyere fra 2012 til 2015, skriver avisa, og beskriver sykehuset som «en sykestue fra en slagmark i et land uten krig.»

VIRKELIG KRISE: Venezuelas største bryggeri, Polar, som blant annet produserer Solera, stengte fabrikken i slutten av april. De får ikke kjøpt mer bygg fra utlandet fordi de ikke har tilgang på utenlandsk valuta. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO
VIRKELIG KRISE: Venezuelas største bryggeri, Polar, som blant annet produserer Solera, stengte fabrikken i slutten av april. De får ikke kjøpt mer bygg fra utlandet fordi de ikke har tilgang på utenlandsk valuta. Foto: AFP PHOTO / JUAN BARRETO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer