MOT SEIER: Helle Thorning-Schmidt er i ferd med å gjennomføre et maktskifte i Danmark. Foto: AFP
MOT SEIER: Helle Thorning-Schmidt er i ferd med å gjennomføre et maktskifte i Danmark. Foto: AFPVis mer

Venstresida ligger an til seier i Danmark

Helle Thorning-Schmidt kan bli Danmarks første kvinnelige statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstresida ligger an til å vinne dagens valg i Danmark, viser en meningsmåling offentliggjort rett før valglokalene åpnet.

Ifølge målingen som er utført av Voxmeter, ligger sosialdemokratene og deres koalisjonspartnere an til å få 92 representanter i Folketinget, mens de borgerlige partiene ser ut til å måtte nøye seg med 83 representanter.

Socialdemokraterne ligger også an til å gjenerobre tittelen som Danmarks største parti fra Venstre, selv om det ifølge målingen ligger an til jevnt løp der begge partier ser ut til å ende opp med rundt 25 prosent av stemmene.

Dersom den siste meningsmålingen slår til, hersker det liten tvil om at sosialdemokratenes leder Helle Thorning-Schmidt vil skyve Lars Løkke Rasmussen ut av statsministerstolen.

En betydelig del av æren for dette vil i så fall tilfalle Thorning-Schmidts allierte i partiene De Radikale og Enhedslisten, som begge ligger an til å gjøre et brakvalg.

Mens De radikale i dag har ni representanter i Folketinget, ligger de nå an til å kapre hele 17 plasser, skal man tro den siste meningsmålingen.

Enhedslisten har også vind i seilene og ligger an til å tredoble sin folketingsgruppe.

På borgerlig side ser Venstre ut til å holde sånn noenlunde stand, mens De Konservative ser ut til å måtte takke farvel til åtte av dagens 18 plasser i Folketinget.

SF og Dansk Folkeparti går også kraftig tilbake og mister hver seks mandater, viser Voxmeter-målingen.

(NTB)